Direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina Marko Vlačić: Zašto kasne isplate podsticaja za mlade privrednike? :: Semberija INFO ::

 

Direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina Marko Vlačić: Zašto kasne isplate podsticaja za mlade privrednike?


Mladi privrednici Bijeljine, koji su krajem prošle godine ispunili uslove Javnog  poziva i sa Razvojnom agencijom Grada Bijeljina potpisali ugovore o dodjeli podsticaja za samozapošljavanje mladih do 35 godina, još uvijek čekaju da im gradonačelnik Ljubiša Petrović i Odjeljenje za finansije Gradske uprave Bijeljina isplate novac.

Kako je u svojoj izjavi potvrdio direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina Marko Vlačić, sredstva za 26 mladih privrednika, koji su u decembru 2022. potpisali ugovore, trebala su biti operativna i na računima privrednika do kraja prošle godine, ali se to nije desilo.



„Više puta sam telefonom kontaktirao Odjeljenje za finansije Gradske uprave, gdje mi je rečeno da nema novca za realizaciju ovih ugovora. To mi se čini prilično nevjerovatnim jer je tokom protekla dva mjeseca iz gradskog budžeta isplaćeno  više od milion konvertibilnih maraka raznim sportskim klubovima, udruženjima i to po zahtjevima. Ne znam šta se dešava i po kojim kriterijima gradonačelnik i Odjeljenje za finansije Gradske uprave isplaćuju budžetska sredstva, ali nije dobro da se ovako radi i da se mladim privrednicima ne isplaćuju sredstva koja su neophodna da nastave započeti posao“, kaže Vlačić.

Kako saznajemo, Gradska uprava je 17. februara ove godine, po osnovu ugovora sa Razvojnom agencijom, ipak izvršila uplatu sredstava dvojici mladih preduzetnika, ali te uplate nisu prikazali na zvaničnoj veb stranici Grada Bijeljina. Budući da se vijest o ovoj uplati brzo proširila među mladim privrednicima koji čekaju novac, pritisci na Razvojnu agenciju Grada Bijeljine su se pojačali.

Direktor Razvojne agencije Marko Vlačić kaže da ga svakog dana zovu mladi privrednici i pitaju zbog čega je nekima isplaćen novac, a nekima nije.

„Nemam odgovor na to pitanje, osim da postoji mogućnost da je riječ o politici i aktuelnim političkim dešavanjima u Bijeljini, povezanim sa pokretanjem opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Razvojna agencija se ne bavi politikom, već potrebom da se na jedan legalan i transparentan način pomogne mladim privrednicima. Samo u protekloj godini dodijelili smo oko 400.000 km podsticaja za različite start up programe i mala i srednja preduzeća koja vode mladi ljudi. Kriterijumi za dodjelu tih sredstava uvijek su bili precizni i sredstva smo dodjeljivali samo onima koji su ispunili uslove iz javnih poziva. Uvjereni smo da je to dobar način da mladi ljudi ostanu u našem gradu i da bilo kakvo miješanje politike u ove projekte nanosi ogromnu štetu njihovoj realizaciji“, poručio je Vlačić.

On je dodao da bi Razvojna agencija za šest mjeseci od potpisivanja ugovora trebala da provede kontrolu dodijeljenih sredstava.

„Sada to nećemo moći da uradimo, zbog očiglednog kašnjenja i nemara Gradske uprave i gradonačelnika Ljubiše Petrovića, koji puna tri mjeseca kasne sa isplatom sredstava mladim privrednicima“, zaključio je Vlačić.