ĐURĐEVIĆ: GRADONAČELNIK NE BIRA SREDSTVA DA SPRIJEČI OPOZIV :: Semberija INFO ::

 

ĐURĐEVIĆ: GRADONAČELNIK NE BIRA SREDSTVA DA SPRIJEČI OPOZIV


Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević je na konferenciji za novinare izjavio da je “gradonačelnik nezakonito i nenamjenski potrošio sredstva iz budžeta koja su skupštinskom odlukom bila predviđena za proces opoziva”.

-To je čak i javno isticao,  čime je priznao da je sa direktnim umišljajem počinio krivična djela samovlašća i zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, za šta je Okružnom tužilaštvu podnesena krivična prijava. Aktuelni gradonačelnik je postupio protivno Zakonu o budžetskom sistemu RS, Izbornom zakonu, Odlukama o budžetu i izvršenju budžeta grada”, rekao je Đurđević i istakao da je “gradonačelnik odbio i da da bilo kakvu tehničku podršku Komisiji za provođenje referenduma, zabranio  radnicima  Gradske uprave koji su do sada bili angažovani od strane GIK-a da tehnički pomognu i onemogućio korištenje softvera i evidencija koje su vlasništvo GIK, a u posjedu Gradske uprave, iako je zakonom definisano da su svi organi, institucije i funkcioneri dužni da pruže podršku organima koji provode izbore”.

-Takođe, podnoseći krivičnu prijavu  protiv Komisije  i predsjednice Komisije, nastavio je da svjesno vrši pritisak s ciljem sprečavanja provođenja radnji propisanih Izbornim zakonom RS. Podsjećam da je Komisija u istom sastavu provodila lokalne izbore 2020. godine na kojima je i postao gradonačenik”, rekao je Đurđević i dodao da “gradonačelnik vodi medijsku hajku i protivzakonitu borbu za otuđenje pečata Skupštine grada”.

-Apsurdne su izjave da je predsjednik Skupštine ukrao pečat. Inače, skupštinski pečat mu je važan iz razloga što je Izbornim zakonom predviđeno da na sve akte Komisije i glasačke listiće, obavezno ide skupštinski pečat. Jasno je da su i ove radnje s ciljem sprečavanja pečatiranja glasačkih listića za referendum i sprečavanje održavanja samog referendum”, rekao je Đurđević i naglasio da će se proces referenduma nastaviti kako je predviđeno zakonom i podzakonskim aktima, uprkos bilo kakvim opstrukcijama. On je takođe istakao da gradonačelnik zloupotrebljava službeni položaj i budžetska sredstva, jer, kako je rekao, “predizbornu kampanju vodi budžetskim, odnosno,  narodnim novcem”.

-Sve navedeno i još mnogo toga, dokazi su da imamo posla sa pojedincem koji se grčevito bori za opstanak na vlasti, te ne bira sredstva kako bi opstruisao i spriječio proces opoziva”, rekao je Đurđević i poručio da je Bijeljini potreban gradonačelnik koji će timski raditi i voditi grad putem razvoja, jer to grad i građani zaslužuju.

Semberija info