Područna privredna komora Bijeljina: Okrugli sto “Informisan trgovac - zaštićen potrošač” :: Semberija INFO ::

 

Područna privredna komora Bijeljina: Okrugli sto “Informisan trgovac - zaštićen potrošač”


U organizaciji Udruženja potrošača ,,Zvono” iz Bijeljine i Područne privredne komore Bijeljina danas je u prostorijama Komore organizovan okrugli sto o temi “Informisan trgovac - zaštićen potrošač”. Projekat je pokrenulo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Dragan Milaković, rukovodilac Odsjeka za zaštiu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske podsjetio je da je Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu u 2012. godini, te da su do sada izvršene tri izmjene i dopune Zakona.

“Naš cilj je da unaprijedimo sve ono što u praksi ne funkcioniše dobro i što ide na štetu potrošača. Ministarsvo, kao nosilac zaštite potrošača, zajedno sa Privrednom komorom RS, brojnim udruženjima za zaštitu potrošača i privrednim društvima, mora raditi što više da na unapređenju cjelokupnog sistema zaštite potrošača i korištenja mehanizama za zaštitu potrošača”, istakao je Milaković, podsjetivši da je posljednjim izmjenama i dopunama zakona, koje su se dogodile u 2021. godini propisano da se kao dokaz o kupovini ne mora striktno predočavati fiskalni račun, već da to može biti neki drugi dokaz o kupovini, kao što je slip, garantni list i drugo. Produžen je garantni rok za proizvod koji je bio na popravci ili servisu, sve u smislu bolje zaštite potrošača.

Jovo Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine kaže da je Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj puno koncizniji u odnosu na zakon koji se koristi na nivou BiH, odnosno u FBiH.

 “Posljednje izmjene Zakona o zaštiti potrošača izvršene su prije dvije godine. Želimo da utvrdimo kako se zakon provodi u praksi, te da zajedno utvrdimo efekte tih promjena. Mi znamo s kakvim se problemima susreću potrošači, ali je cilj ovog okruglog stola da vidimo s kakvim problemima se susreću trgovci. Jednostran pristup ne može donijeti rezultat. Ovdje su predstavnici velikih tržnih centara i preduzeća koja se bave trgovinom, tako da ćemo čuti i njihove primjedbe, prijedloge i mišljenja. U posljednje vrijeme najviše žalbi od potrošača imamo na kvalitet kupljene tehničke robe, tekstila i obuće, dakle, na kvalitet robe široke potrošnje. Puno je manje žalbi na prehrambene artikle. Ipak, oko devedeset odsto onih potrošača koji su se žalili, riješili su problem u svoju korist”, kaže Vasilić. Kao jedan od problema naveo je i nedovoljnu obučenost zaposlenih u trgovinskih radnjama, u smislu nedostatka kulture “dijaloga” i adekvatne komunikacije između kupaca i trgovaca.

Semberija Info