SPORAZUM O SARADNjI RSS I UDRUŽENjA GEA – REALIZOVATI INICIJATIVE KOJIMA SE POBOLjŠAVA POLOŽAJ ŽENA OBOLjELIH OD KARCINOMA DOJKE :: Semberija INFO ::

 

SPORAZUM O SARADNjI RSS I UDRUŽENjA GEA – REALIZOVATI INICIJATIVE KOJIMA SE POBOLjŠAVA POLOŽAJ ŽENA OBOLjELIH OD KARCINOMA DOJKE


Međunarodni dan žena koji prvenstveno simbolizuje zalaganje za ženska ljudska prava, Ženska snaga Srpske ove godine je obilježila potpisivanjem sporazuma o saradnji sa  Udruženjem žena oboljelih od karcionoma dojke GEA iz Bijeljine, s ciljem da udruženim snagama rade na sprovođenju inicijativa na lokalnom i republičkom nivou kojima se može olakšati položaj žena oboljelih od karcinoma dojke.


 
Ženska snaga Srpske /ŽSS/ definisala je, po osnivanju, da je jedan od ciljeva njenog djelovanja i zalaganje za uvođenje obavezujućih preventivnih pregleda u zdravstvu Republike Srpske, po ugledu na praksu nordijskih zemalja, kada su u pitanju ženski reproduktivni organi. Iz ŽSS su poručili da kroz saradnju sa Udruženjem GEA, a uz pomoć odbornika i poslanika ove stranke, idu ka tom cilju.
 
Sporazum o saradnji potpisale su predsjednica Ženske snage Srpske Maja Tasovac i predsjednica Udruženja GEA Sanja Drinić.
 
Nakon potpisivanja Tasovac je istakla da je sporazumom definisano pet tačaka međusobne saradnje i da je ovo potpisivanje prirodan slijed nakon Panel-diskusije „Oktobar je roza boje“ održane u oktobru prošle godine.


 
- Naši odbornici i poslanici pružiće podršku ovom udruženju i svim ženama oboljelim od ove bolesti tako što će raditi na realizaciji inicijativa do kojih dođemo zajedničkim radom. Na panelu smo definisali da su to - uvođenje obavezujućih preventivnih pregleda, regulisanje novčane naknade za stepen tjelesnog oštećenja, finansiranje imuno terapija, prilagođavanje radnog mjesta od strane poslodavaca i otvaranje centra za podršku porodicama čiji članovi obole od vodećeg maligniteta u svijetu – karcinoma dojke -  navela je Tasovac.
 
Đuja Pejić iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke GEA smatra da je saradnja političkih partija i udruženja građana, posebno onih koja okupljaju žene sa tjelesnim oštećenjima izazvanim karcinomom, put ka donošenju važnih zakona i pravilnika koji će im olakšati svakodnevicu.


 
- Godinama pokušavamo da upoznamo javnost o važnosti prevencije, metodama liječenja, razbijanju tabua koji važe za karcinom dojke. Ove stvari se moraju rješavati sistemski i sa njima moraju biti upoznati i politički subjekti, kako bi ispravno djelovali pri donošenju odluka u parlamentima. Današnji sporazum znači da smo opredijeljene za unaprijeđenje ženskih ljudskih prava, posebno u segmentu zdravstvene zaštite – zaključila je Pejićeva.
 
Ženska snaga Srpske prošle godine obilježila je Osmi mart podrškom radu Sigurne kuće Fondacije “Lara”, ove godine podrškom Udruženju GEA, s osnovnim ciljem da kroz zajednički rad sa ženskim udruženjima, političko djelovanje žena u stranci bude konkretno i vidljivo, kako bi stvarali bolje uslove života za sve – zdrava žena, majka, kćerka, sestra, supruga – zdrava porodica i nacija.


 
Rukovodstvo RSS-a je umjesto kupovine ruža i poklona svojim članicama, prošle godine otkupilo dekorativne dekupaž kutije koje prave žene smještene u Sigurnoj kući, a ove godine članice Udruženja GEA obradovalo je simboličnim poklon-vaučerima.