OZVANIČENA SARADNjA DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA I UŽ "ROMKINjA" :: Semberija INFO ::

 

OZVANIČENA SARADNjA DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA I UŽ "ROMKINjA"


Danas su predstavljeni rezultati sprovođenja dosadašnjeg dijela projekta "Informisana, zdrava, aktivna" te potpisivanje Memoranduma o saradnji Udruženja žena „Romkinja“ iz Bijeljine sa Domom zdravlja Bijeljina.

- Projekat "Informisana, zdrava, aktivna" realizujemo od decembra 2022. godine i planiramo da sve njegove faze sprovedemo do kraja aprila ove godine. Inicijator projekta je Udruženje žena "Romkinja" uz veliku i nesebičnu podršku našeg Doma zdravlja iz Bijeljine. Cilj koji kroz ovaj projekat nastojimo realizovati jeste opšte unapređenje zdravlja žena Romkinja", rekla je Radmila Tubić predsjednica Udruženja žena "Romkinja".

U okviru ovog projekta, posljednje subote u februaru organizovan je ultrazvučni ginekološki te mamografski pregled i pregled u Centru za mentalno zdravlje za više od 20 žena Romkinja.

- Svi ljekari i medicinski tehničari zaposleni u JZU Dom zdravlja Bijeljina pristali su da se stave na raspolaganje i pomognu pripadnicima romske zajednice u našem gradu, tako da oni mogu bilo kada doći u našu ustanovu i dobiti adekvatnu uslugu bez ikakve nakdane, participacije ili bilo kakvog plaćanja. U danas potpisanom Memorandumu o saradnji predviđeno je nekoliko modela putem kojih će zdravstveni radnici Doma zdravlja vršiti edukaciju članova romske zajednice a posebno žena Romkinja. Jako je važno ući u zajednicu, među ljude koji često nemaju prave informacije kada je u pitanju čuvanje zdravlja i osloboditi ih straha da dođu na ljekarski pregled", izjavila je direktorka Doma zdravlja Bijeljina, Danijela Đukin.