Predstavljen najnoviji roman Ljiljane Habjanović Đurović :: Semberija INFO ::

 

Predstavljen najnoviji roman Ljiljane Habjanović Đurović


U prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” večeras je predstavljen najnoviji roman Ljiljane Habjanović Đurović - “Kćeri svetog Vasilija”.

Autorka visokotiražnih i nagrađivanih sedamnaest romana i ukupno oko pedeset objavljenih djela izjavila je da je srećna što večeras gostuje u bijeljinskoj biblioteci.

“Radujem se susretu sa čitaocima u Bijeljini. Imam izuzetno lijepa iskustva i naše druženje traje više od dvadeset godina. Zaposleni u ovoj biblioteci uvijek se pokažu kao dobri domaćini i organizatori književnih večeri. Radujem se što živimo normalno, što je prošla korona i što mogu da kontaktiram sa svojim čitaocima”, istakla je Ljiljana Habjanović Đurović, naglasivši da je roman “Kćeri svetog Vasilija” složena i slojevita priča.



“Ovaj roman liči na slagalicu složenu iz različitih elemenata. Roman zahtijeva neko dublje i šire prepričavanje i analiziranje. Osnovne teme romana su greh, pokajanje i ljubav koja dovodi do sagledavanja greha i do potrebe za pokajanjem. Kada kažem pokajanje, onda mislim na pravo pokajanje, ne na priznanje da smo pogrešili, nego na pokajanje koje vodi ka ontološkom prevratu, promeni čoveka i tome da čovek postane Božje biće. Roman sam posvetila mitropolitu Amfilohiju. On je bio moj duhovni otac. Mnogo mi nedostaje. Javio mi se jedne jesenje večeri 2016. godine iz Žiče. Razgovarali smo i tada sam mu rekla da imam želju da napišem niz knjiga o ljudima i događajima vezanim za Ostrog i svetog Vasilija. Mitropolit me zamolio da mu pobliže objasnim o čemu ću sve da pišem. On je blagoslovio moj rad, tako da pročitao prve dvije knjige “Ostroškog trimirja”, “So zemlji” i “Ljubav, slepa sila”. Sigurna sam da bi mu se dopao i roman “Kćeri svetog Vasilija”.

Autorka romana “Kćeri svetog Vasilija” kaže da roman obuhvata vremenski period od stotinu i dvadeset godina, te da je to saga o nizu ženskih likova, od nerotkinje Danice, pa do naše savremenice, rođene 1980. godine. Roman govori o grehu prošlih vremena, ali i o najvećim gresima našeg vremena, naglasila je Ljiljana Habjanović Đurović.



Željana Arsenović, direktor Narodne biblioteke “Filip Višnjić” kaže da je Ljiljana Habjanović Đurović više puta gostovala u bijeljinskoj biblioteci, te da je jedan od najčitanijih pisaca u bijeljinskoj biblioteci, ali i u Srbiji i većem dijelu Evrope i svijeta.

“Ona je već 25 godina najčitaniji i najtiražniji srpski pisac i veliko je zadovoljstvo ugostiti takvog autora u našoj biblioteci”, istakla je Željana Arsenović.

(Semberija Info)