Furmanske vještine na devetoj Štraparijadi :: Semberija INFO ::

 

Furmanske vještine na devetoj Štraparijadi


U nedelju 1. septembra 2019. na hipodromu u Bijeljini održana je deveta semberska "Štraparijada" koja predstavlja krunu štraparskih susreta u kalendaru ovog takmičenja. Furmanske vještine pokazalo je 30 učesnika, čiji konji su se takmičili u vuči trupaca u tri kategorije - lakoj, srednjoj i teškoj.

Manifestaciju je otvorio Darko Mitrić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji je istako da je dobra organizacija i fer takmičenje ono po čemu je semberska "Štraparijada" poznata.



- Iako je Bijeljina poznata kao grad koji se najbrže razvija u Republici Srpskoj ostali smo vjerni očuvanju tradicije, odnosno tradicionalnih sportova karakterističnih za naše prostore. Zbog toga je ovo takmičenje svake godine sve brojnije, kako po broju učesnika, tako i po broju posjetilaca - dodao je Mitrić.

Organizator manifestacije Pero Stević je izrazio zadovoljstvo što su učesnici "Štraparijade" došli iz svih  krajeva Republike Srpske i Federacije BiH.

- Pored takmičenja konja u brzini i snazi, uzgajivači ujedno pokazuju ljepotu konja i njihovu uparenost prilikom vuče, a glavni cilj manifestacije je druženje uzgajivača - naglasio je Stević.

Nagradni fond devete "Štraparijade" iznosio je 8.500 KM. Prvo mjesto u lakoj kategoriji osvojili su konji uzgajivača Mahida Mešića iz Čelića, u srednjoj kategoriji pobjednički konji vlasništvo su Milorada Stojanovića iz Petrovca, dok je u teškoj kategoriji  trijumfovao uzgajivač Dušan Lukić iz Drinića.


Grad Bijeljina