BIBLIOTEKA FILIP VIŠNjIĆ: PROMOCIJA KNjIGE :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA FILIP VIŠNjIĆ: PROMOCIJA KNjIGE


Knjiga "Opčinjeni prosvjetom - Petnaesta generacija Učiteljske škole u Bijeljini", čiji priređivači su Tihomir Nestorović i Perica Gligić, predstavljena je u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”. Prema Gligićevim riječima, “ knjiga je ugledala svjetlo dana zahvaljujući njegovoj inicijativi, ali najvećim dijelom zahvaljujući predanom radu Tihomira Nestorovića”. 

-Trudili smo se da uradimo ono što do sada niko nije uradio, prikupili smo sve materijale za te četiri godine, od 1964. do 1968. godine, i zapisali da ne bi bilo zaboravljeno", rekao je Gligić. Tihomir Nestorović je istakao da je ova knjiga "kazivanje o jednoj mladosti" i dug prema 3.500 učitelja koje je Učiteljska škola u Bijeljini školovala, kao i dug profesorima, te podsjetio da je 15. generacija imala 164 učenika raspodijeljenih u pet odjeljenja. 

-Pisali smo isključivo o sebi, o nama", rekao je Nestorović i naglasio da je rad na knjizi bio i lijep i težak, ali da su ipak uspjeli da prikupe građu za 224 stranice i fotografije. Profesor koji je predavao 15. generaciji Učiteljske škole Dušan Matić rekao je da je ovo za njega dirljiv susret sa ovom generacijom i gradom Bijeljina, u kojem je započeo službu i osnovao porodicu. 

-Prošlo je 55 godina od prvog druženja sa učenicima i knjigom, a sada poslije svih tih godina knjiga je opet povod da se vidim sa njima", rekao je Matić koji danas živi u Kragujevcu. Domaćin ove večeri, direktor bibioteke "Filip Višnjić" Jovan Cvjetković rekao je da će knjiga biti digitalizovana i podsjetio da je Učiteljska škola nastavila da radi poslije posljednjeg rata, te da je on njen prvi diplomirani učitelj.