„BIJELjINI NA DAR“: KROS RTS-a DOLAZI U BIJELjINU :: Semberija INFO ::

 

„BIJELjINI NA DAR“: KROS RTS-a DOLAZI U BIJELjINU


Prvog decembra 2022. godine gradonačelnik Ljubiša Petrović uzeo je učešće na  radno-svečanom sastanku u organizaciji čelnika Krosa RTS-a. Sastanku su prisustvovali ministar prosvjete Srbije, Branko Ružić, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, poznati košarkaš i državni sekretar u ministarstvu sporta Marko Kešelj, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković, direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković i drugi visoki sportski i gradski funkcioneri, kao i Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini. Tog dana je počelo rađanje projekta „Bijeljini na dar”.



U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je održana prva konferencija na kojoj je javnost upoznata sa dijelom programa projekta „Bijeljini na dar“ koji počinje danas i trajaće do subote, 13. maja.



-Ideja o osnivanju Krosa Radio Beograda začeta je u jesen 1990. da bi 20. aprila 1991. godine u Sremskoj Mitrovici održan Prvi kros Radio Beograda. U 23 trke ciljem su prošla 6373 takmičara. Radio Beograd je prvi put vršio prenos jednog kros takmičenja, u trajanju od četiri sata i 45 minuta. Kros Radio Beograda se brzo razvijao tako da je izrastao u najmasovniju sportsku, ali i kulturnu i edukativnu priredbu u jugoistočnom dijelu Evrope.  Kao takav, dobija ime cijele medijske kuće – Kros RTS-a. Broj takmičara iz zemlje i inostranstva se povećavao iz godine u godinu, a rekord je ostvaren na Osmom krosu RTS-a za Gran pri Radio Beograda kada je učestvovalo 7.386 trkača! Godine 2000. Kros RTS-a mijenja fizionomiju i dobija još jedan dio „Neka trči Srbija“ (danas, „Kros RTS-a kroz Srbiju). Polovinom aprila te godine, u 147 opština Srbije istovremeno je trčalo 518700 učenika! Bila je to masovnost za Ginisa i za pisanu čestitku Karla Olafa Homena, predsjednika Evropske atletske asocijacije. Potpuna transformacija Krosa RTS-a završena je 2007. godine kada je, poslije 16 godina, finale izmješteno iz Sremske Mitrovice. Napravljena je nova završnica koja se sastojala od pet ravnopravnih takmičenja - pet subota zaredom, Kros serija RTS-a. Od ove godine, Kros serija RTS-a prvi put napušta granice Srbije kada će jedno takmičenje biti održano u Bijeljini. Počeće u četvrtak, 11. maja, štafetnim trčanjem od Bogatića do Bijeljine (22 km) i tako, na simboličan način povezati narod s obje strane rijeke Drine“, rekao je Stevan Kovačević, direktor Krosa RTS-a.



Predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina pozvali su građane da uzmu učešća u programskim sadržajima koji će se u narednim danima održavati u našem gradu. Program projekta „Bijeljini na dar“ je osmišljen tako da što širi krug građana nađe nešto za sebe tokom ove sedmice. Počevši od danas smjenjivaće se edukativni, sportski i kulturni sadržaji poput StripFest-a „Fantazije uma“, književnih radionica, filmskih susreta... da bi se sve zaključilo atletskom trkom Kros serije RTS-a.



(Semberija info)