Otvorene XXII po redu „Majske muzičke svečanosti“ :: Semberija INFO ::

 

Otvorene XXII po redu „Majske muzičke svečanosti“


Koncertom Dječijeg i mješovitog hora „Srbadija“, kao i nastupima Bojane Nikolić i Miloša Nikolića u Sokolskom domu u Bijeljini večeras je otvoren XXII po redu  Horski festival „Majske muzičke svečanosti“, koji će trajati do 14. maja ove godine.



Na ovogodišnjem festivalu takmičiće se rekordnih 47 ansambala, u deset takmičarskih kategorija iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Federacije BiH. Tokom festivalskih dana u Bijeljini će boraviti više od 1.500 horskih pjevača, dirigenata, profesora muzike, zaljubljenika u horsko pjevanje.

Desanka Trakilović, umjetnički direktor i osnivač festivala istakla je da zadovoljstvo jer se iz godine u godinu povećava broj horova koji se takmiče i samim tim festival „Majske muzičke svečanosti“ dobija na značaju.



-Horski festival „Majske muzičke svečanosti“ traje od 2002. godine, a ono što određuje i čuva jedan festival jesu dobri domaćini, grad, kao i svaka poruka koja ide odavde. Ljudi nikada odavde nisu otišli nezadovoljni. Veoma me raduje što ove godine imamo veliki broj dječijih horova koji se takmiče. Znači, djeca ipak pjevaju i u njima postoji toliko toga dobrog što treba da se njeguje. Treba da se trudimo da imaju što više šarenolikih aktivnosti tamo gdje oni imaju afiniteta, a mi kao pedagozi da se bavimo time“, istakla je Trakilovićeva.



Nastupi će biti održani, osim u Sokolskom domu i u Centru za kulturu „Semberija“, Muzeju Semberije, kao i Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice, gdje će biti održano takmičenje u kategoriji crkvenih horova.
Ideja o pokretanju međunaradnog horskog festivala potekla je od prof. Dr Desanke Trakilović, dirigenta SPD „Srbadija i umjetničkog direktora Festivala. Izvršni organizator Festivala je SPD „Srbadija“, koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike. Hor je visoko rangiran na Svjetskoj rang listi horova, koju formira Interkultur Foundation Musica Mundi i danas je najbolje rangiran hor iz regiona. U proteklih 21 godinu, „Majske muzičke svečanosti“ okupile su preko oko 700 horova i 40 000 horskih pjevača.



Semberija info