Tražimo zakon po mjeri djece :: Semberija INFO ::

 

Tražimo zakon po mjeri djece


Na gradskom trgu u Bijeljini danas je održan miran protest roditelja djece s posebnim potrebama koji su ukazali na neodrživost materijalnog položaja u kojem se nalaze porodice koje imaju djecu s posebnim potrebama. Zatražili su da se ne ograničava starosna granica roditelja, odnosno djece, kojoj roditelji zamjenjuju njegovatelje, te da se nadoknada za ove porodice izjednači sa nadoknadama koje primaju majke sa četvoro i više djece.

Natalija Dragić, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, kaže da roditelji zahtijevaju od aktuelnih vlasti Republike Srpske da se roditeljima - njegovateljima ne uskraćuje taj status ukoliko njihovo dijete ide u školu, dnevni centar ili neku vaspitno - obrazovnu ustanovu.



“Tražimo da se radni staž roditeljima uplaćuje uporedo sa nadoknadom za roditelje - njegovatelje. Naš zahtjev je da se nadoknada za roditelje – njegovatelje izjednači sa nadoknadom koju primaju roditelji, odnosno majke sa četvoro i više djece. Naravno, tražimo da se ne ograničava broj godina roditelja, odnosno djeteta, naravno, ukoliko je roditelj - njegovatelj u stanju da vrši tu funkciju.  To su naši osnovni zahtjevi. Nadamo se da će nas institucije čuti i da će nas pozvati na razgovor i dogovor. Dogovora do sada nema. Slali smo brojne dopise nadležnim institucijama i nikakvog odgovora do sada nije bilo. Ljudima se oduzimaju prava, a mi svoju djecu moramo da njegujemo. Ima djece koja su kategorizovana sa sedamdeset i osamdeset odsto i nad njima treba bdjeti dvadeset četiri sata dnevno. Ima djece s mentalnim oštećenima i njih roditelji moraju danonoćno čuvati. Takvi roditelji nisu sposobni za rad i za eventualno ostvarenje penzije. Na taj način se i od roditelja stvaraju socijalni slučajevi, te se svi vrtimo u začaranom krugu”, kaže Natalija Dragić, ističući da dio pomoći primaju na lokalnom nivou, dok drugi dio dobijaju s republičkog nivoa.



“Mi samo tražimo iznalaženje adekvatnih rješenja. Tražimo da nas pozovu na razgovor i da se dogovorimo u korist svih nas zajedno. Primanja za djecu s posebnim potrebama su značajno smanjena i država ima evidenciju o tome. Ono što roditelji danas primaju je nedovoljno za njihovo čuvanje i brigu o njima”, istakla je Natalija Dragić.

Selma Karadarević, majka djeteta s posebnim potrebama, potresnim riječima, sa suzama u očima, prozvala je one, kako reče, koji zakone kroje po svim drugim mjerama, samo ne po mjeri djece s teškoćama u razvoju, da te zakone izmijene, da donesu nove zakone koji će biti korisni za djecu, njihove roditelje i koji će ovo društvo učiniti humanijim,  a svijet ljepšim.



“Tražimo da se stanja oboljenja, poput autizma i rijetkih bolesti, sindroma, na komisijama ocjenjuju kao trajna oštećenja i oboljenja i da ta djeca imaju dječji dodatak do kraja života. Moja kćerka boluje od specifične bolesti, ali vjerujem da će naš protest probuditi dobre ljude koji će nam pomoći da nastavimo svoj let kroz turoban život kakav danas živimo”, istakla je kroz plač Selma Karadarević.

Semberija info