Agrarni fond Bijeljine: Pokrenute aktivnosti za izradu Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi :: Semberija INFO ::

 

Agrarni fond Bijeljine: Pokrenute aktivnosti za izradu Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi


 
Pošovani poljoprivredni proizvođači Semberijei!

Kao što smo i obećali da ćemo vas redovno obavještavati o aktivnostima ,,Agrarnog fonda Bijeljine" bitnim za podršku vaše djelatnosti , želimo da vas obavijestimo da su pokrenute aktivnosti oko izrade i usvajanja dokumenata ključnih za dodjelu podsticaja u 2023. godini.

Na zadnjoj sjednici Skupštne grada Bijeljina, održanoj 18. maja, usvojen je ,,Program korištanja sredstava za podsticaje u 2023. godini" , a na bazi te odluke pristupilo izradi ,,Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvonji za 2023. godinu".

Prijedlog Pravilnika je urađen i proslijeđen Odjeljenju za poljoprivredu za dalje postupanje, koje podrazumijeva javnu raspravu sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača.

Nakon sugestija udruženja poljoprivrednika biće izrađena konačna verzija Pravilnika!

Ono što je bitno, u Prijedlogu novog Pravilnika podsticaji koji ostaju isti kao i prošle godine su sljedeći: za voće i povrće (20% za nosioce domaćinstva mlađe od 40 godina), za pšenicu (0,05 KM/kg), plasteničku proizvodnju (20% za nosioce domaćinstva mlađe od 40 godina), podrška stočarstvu (200 KM za junad, 200 KM za steone junice,  100 KM za nazimice, 30 KM za ovce i koze, 20 KM za prasaiće), podrška za pčelarsku proizvodnju, podrška prilikom šteta, pravljenja prvog plastenika i prvog stada, kao i troškovi kamata i subvencija za osiguranje usjeva.

Novo u Prijedlogu pravilnika je podrška proizvodnji cvijeća, subvencija od 20% za ulaganje u pčelarstvu, te je ponovo organizovan besplatan odlazak na Sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Takođe , koristim priliku da vas obavijestim da je u tokom januara i februara interna revizija Grada Bijeljina ,,češljala" rad Agrarnog fonda u 2022. godini, a na osinovu revizorskog Izvještaja napravljen je akcioni plan za otklanjnje nekih nedorečenosti oko dodjele podsticaja , te će u novom Pravilniku biti definisani malo strožiji uslovi za dobijanje podsticaja i pojačane kontrole korištenja podsticajnih sredstava!

Što se tiče drugog kruga Ruralnog razvoja Semberije dužan sam vas informisati da je zbog prijaveg Gradonačelnika Ljubiše Petrovića prvi krug Ruralnog razvoja Semberije pod istragom, što je automatski stopiralo drugi krug, iako je 2.000.000 KM na računu Agrarnog fnda Bijeljine!", pojašnjava Zlatan Lazarević, director Agrarnog fonda Bijeljine.