HUMANITARNA POMOĆ IZ NjEMAČKE: ZA SOCIJALNO UGROŽENE 571 PAKET POMOĆI :: Semberija INFO ::

 

HUMANITARNA POMOĆ IZ NjEMAČKE: ZA SOCIJALNO UGROŽENE 571 PAKET POMOĆI


Aktivisti evangelističke zajednice iz njemačkog grada Grozberena dopremili su humanitarnu pomoć u Bijeljinu za korisnike Centra za socijalni rad, Udruženja za pomoć mentalno zaostalim licima ,,Nada“ i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“. Pomoć se sastoji od 571 paketa koji su sačinjeni od garderobe, obuće, sredstava za higijenu, slatkiša, igračaka, školskog pribora, a tu je i jedna šivaća mašina. 

 
Direktor Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić je, zahvalivši aktivistima evangelističke zajednice iz Grozberena, istakao da je za svaku pohvalu humanost i ljubav sa kojom već duže od decenije i po prikupljaju i dopremaju pomoć socijalno ugroženim građanima.  Zima samo što nije pokucala na vrata, a naši najugroženiji sugrađani sada imaju jednu brigu manje, jer je pomoć od prijatelja iz Njemačke stigla i ove godine u pravo vrijeme.  

-Pakete pomoći dopreme pred zimu, kako bi najsiromašniji pred dolazak najhladnijeg doba u godini, prije svega, imali toplu odjeću i obuću. Pakete su obezbijedili za djecu različitog uzrasta, te odrasle, kaže Milorad Sofrenić precizirajući da je vrijednost paketa oko 13.000 evra. Kako ističe, ova saradnja sa evangelističkom zajednicom je od velike pomoći jer značajno amortizuje pritisak ugroženih građana na  Centar za socijalni rad u doba godine kad se znatno povećavaju potrebe za preživljavanje.   
  
U prikupljanju pomoći u Grosberenu, koji broji oko 8.000 stanovnika, uključeni su brojni aktivisti.



-Naša zajednica od 2003. godine pomaže socijalno ugrožene u dva grada u Bosni i Hercegovini, Bijeljini i Živinicama, a sa predstavnicima naše zajednice dolazim po 16. put. Ovom prilikom bih se zahvalio i našim aktivisticama, a bilo ih je 40-ak, koje su unazad tri mjeseca  slagale pakete pomoći, a na svakom paketu je ime osobe  kojoj je paket namijenjen, a tu su i paketi namijenjeni udruženjima ,,Nada“ i ,,Otaharin“ , kaže sveštenik Evangelističke crkve Kristijan Majnc, dodavši da se tokom dugogodišnje saradnje izgradilo prijateljstvo, pa kada dođu u Bijeljinu uvijek nađu vremena da obiđu neke od socijalno ugroženih porodica kako bi se dodatno upoznali sa njihovim problemima i potrebama.

Majnc je ovom prilikom Udruženju za pomoć mentalno zaostalim licima ,,Nada“ uručio i novčanu pomoć u iznosu od 500 evra, a, kako je istakao, pomažu i djeci koja žele da nastave školovanje, te će  i ove godine stipendirati nekoliko školaraca iz socijalno najugroženijih porodica. 

Izvršni direktoru Udruženja za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ Dragan Joković naglašava da se zahvaljujući ovoj pomoći djeca romske populacije stimulišu da idu u školu, a  na ovaj način im se pomaže u obrazovanju. 

-Pomoć je veoma značajna i ovaj vid pomoći je još potreban, jer i danas imamo ljude u stanju socijalne potrebe, a aktivisti evangelističke zajednice iz Grozberena pokazali su humanost i želju da pomognu onima kojima je ta pomoć  neophodna, rekao je Joković istakavši da je ova pomoć svojevrsna podrška naporima romske djece da bez obzira na teške životne uslove ipak imaju volju da se obrazuju, kako bi izgradili sebi bolju i sigurniju budućnost.

Semberija INFO/M.Rešidović