RANO OTKRIVANjE MELANOMA SPAŠAVA ŽIVOT :: Semberija INFO ::

 

RANO OTKRIVANjE MELANOMA SPAŠAVA ŽIVOT


JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ organizovala je danas besplatne preglede mladeža u cilju ranog otkrivanja melanoma, najzloćudnijeg tumora kože. U okviru današnje akcije koja je trajala od 9 do 12 časova, u dermatološkoj ambulanti pregledano je 30 građana.

Bijeljinska bolnica se od 2013. godine, zajedno sa svim dermatolozima iz Republike Srpske, priključila evropskoj kampanji u obilježavanju „Melanoma dana“ , koja se provodi jednom godišnje.

„Cilj kampanje Euromelanoma jeste da podignemo svijest kod naših građana o značaju ranog otkrivanja sumnjivih lezija ili lezija u ranom stadijumu. Mnogo lošija prognoza melanoma je ako se otkrije u kasnijoj fazi kada se on proširio u dublje slojeve kože.  Naša statistika, nažalost, pokazuje da je prosječna debljina melanoma u momentu otkrivanja 3 mm, dok je u Evropi 1 mm. Tokom današnje preventivne akcije kod četiri osobe smo pronašli atipične mladeže koje smo uputili na dermoskopiju i jedan  bazocelularni karcinom“ izjavila je dermatovenerolog dr Mirica Stojsavljević, šef Odsjeka za dermatovenerologiju bijeljinske bolnice.

Melanom predstavlja najagresivniji oblik malignih tumora na koži. Njegova karakteristika je lokalna invazivnost i relativno rano metastaziranje limfogenim i hematogenim putem.

Dolaskom novog menadžmenta u bijeljinskoj bolnici je otvoren  Kabinet za dermoskopiju, koji radi treću godinu i gdje se iz godine u godinu javlja sve je veći broj pacijenata.

“U posljednjih godinu  dana javio se određeni broj mlađih osoba i osoba srednjih godina sa znacima melanoma u kasnijem stadijumu i njihovo liječenje će biti mnogo duže, a prognoze nesigurne. Pacijenti, kod kojih smo otkrili melanom u ranoj fazi, uglavnom su završavali liječenje hirurškom intervencijom”, objašnjava dr Stojsavljević.

Ona savjetuje da sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti i ukoliko pokazuju znakove aktivnosti u smislu povećanja, krvarenja i svraba obavezno uputiti  na pregled kod dermatologa. Dr Stojsavljević navodi da je veoma važno da građani budu svesni koliko je štetan uticaj UV zraka, prije svega vještačkih u solarijumu, a tako i sunčevih zraka. Rizične grupe su osobe koje su imale neki oblik karcionoma kože ili druge nemelanomske tumore, osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom na melanoma, kao i osobe koje su zbog prirode posla izložene sunčevom zračenju.

U ljetnim mjesecima ona preporučuje svakodnevnu upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom i izbjegavanje izlaganja suncu u periodu od 11 do 16 h.