NAKON ROČIŠTA U OKRUŽNOM PRIVREDNOM SUDU: ZA OSAM DANA BIĆE ODLUČENO O POKRETANjU STEČAJA U ŽITOPROMETU :: Semberija INFO ::

 

NAKON ROČIŠTA U OKRUŽNOM PRIVREDNOM SUDU: ZA OSAM DANA BIĆE ODLUČENO O POKRETANjU STEČAJA U ŽITOPROMETU


Nakon danas održanog ročišta u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini na kome su ispitivani uslovi za pokretanje stečajnog postupka u bijeljinskom „Žitoprometu“  sudija Dragan Mitrović  je donio rješenje po kome će u roku od osam dana donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju stečaja u ovom predsuzeću.

Na konferenciji za štampu koja je nakon održanog ročišta održana u zgradi Gradske uprave u Bijeljini, advokat Miloš Stevanović, koji u ime Advokatske kancelarije „Stevanović“ zastupa radnike ovog preduzeća izjavio je da je i na sudu izjavio da preduzeće „Žitopromet“ u ovom trenutku nije platežno sposobno i likvodno, odnosno da su žiro – računi preduzeća blokirani od novembra prošle godine.

„Menadžment „Žitoprometa“ je pokušavao bez ikakvih dokaza i činjenica da ubijedi sud kako oni žele da „Žitopromet „ radi, ali sudu nisu ponudili konkretan dokaz o mogućnosti povratka predzeća na pravi put. Sudija je pažljivo sslušao sve iznesene argumente obje strane i odluka će biti donesena u roku od osam dana. Smatram da smo uspjeli ubijediti sud da je „Žitopromet“ zreo za stečaj“, izjavio je advokat Stevanović, naglasivši da se u međuvremenu javio ozbiljan kupac koji ima novac, što je i dokumentovao, i koji želi otkupiti sva potraživanja „Žitoprometa“.

„Ukoliko se otvori stečaj, taj kupac će u potpunosti izmiriti potraživanja svih povjerilaca „Žitoprometa“ i mi ovim putem pozivamo povjerioce „Žitoprometa“ da se jave u Advokatsku kancelariju „Stevanović“, kako bi bili evidentirani. Neki mediji u Bijeljini su objavili  potencijalna imena kupaca. Mi to u ovom trenutku ne možemo objaviti, ali, možemo izjaviti da su u pitanju respektabilni strateški investitori koji imaju novac i koji su na tržištu prisutni više od 20 godina. Potencijalni strateški investitor ima namjeru da obnovi proizvodnju u „Žitoprometu“. Preduzeće bi se vratilo na pravi put, koristilo bi i dalje brend „Žitoprometa“ i svi radnici, koji su do sada radili u ovom preduzeću, dobiće ponudu za zaposlenje“, izjavio je Stevanović.

Stevanović je izjavio da su potraživanja povjerilaca oko 5,5 miliona KM, te da je direktorka „Žitoprometa“ izjavila da je knjigovodstvena vrijednost imovine u ovom preduzeću 12 miliona KM. Ipak, razlog za otvaranje stečaja treba da bude platežna nesposobnost preduzeća koje od septembra 2018. godine ne radi.

 Zanimljvio je da je ranija knjigovodstvena vrijednost „Žitoprometa“ bila 17 miliona KM, tako da će imenovani stečajni upravnik, ukoliko stečaj bude otvoren, morati  izvršiti novu procjenu imovine. Potencijalni strateški kupac nije iz Bijeljine. Pretpostavka je da treba obezbiejditi oko 10 miliona KM da se izmire potraživanja i da se ponovo pokrene proizvodnja u „Žitoprometu“.

Dušan Tomić, predsjendik Sindikalne organizacije  u „Žitorpometu“ izjavio je da se 113 radnika „Žitoprometa“ nalaze u teškoj situaciji, te da su posljednje primanje od preduzeća dobili u oktobru prošle godine.
„Ovo preduzeće je strateški bitno za Semberiju i Bijeljinu. Svakodnevno me pozivaju ratari i predstavnici poljoprivrednih udruženja i interesuju se za sudbinu „Žitoprometa“. Potraživanja radnika su veća od 1,3 miliona KM. Mnogi od onih 113 radnika bi s eponovo vratili u preduzeće, ukoliko se ponovo pokrene proizvodnja“, izjavio je Tomić, naglasivši da je u proteklim mjesecima dobijao prijetnje i uvrede od strane predstavnika Kompanije „Slobomir“, da mu je zabranjen ulaz u krug preduzeća, ali da on i radnici ne namjeravaju da odsutanu od borbe za svoja prava.