OBILjEŽEN SVJETSKI DAN SRCA: BUDI HEROJ SRCA! :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN SVJETSKI DAN SRCA: BUDI HEROJ SRCA!


Da bi upoznali javnost o važnosti očuvanja zdravlja srca, te pružili informacije o rizičnim faktorima i mogućnostima prevencije kardiovaskularnih bolesti, Dom zdravlja Bijeljina  je u nedelju,  29. septembra, na Svjetski dan srca, organizovao besplatne preventivne preglede. Akcija je organizovana u Gradskom parku gdje su građani imali priliku da provjere vrijednosti krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi, te dobiju odgovarajuće zdravstvene savjete.  

Preventivne preglede obavljao je medicinski tim na čelu sa doktoricom  Milkicom Ostojić koja                          kaže da su bolesti srca  među najčešćim oboljenjima, zbog čega Dom zdravlja više puta u toku godine organizuje slične aktivnosti.

-Svjetski dan srca još je jedna prilika za podsjećanje da su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu. Loša ishrana, prekomjerna težina, nedostatak fizičke aktivnosti put su koji vodi prema bolestima srca i krvnih sudova, navodi dr Milkica Ostojić te ističe da su osnovne mjere preventive fizička aktivnost, pravilna ishrana i smanjen unos u organizam masti, alkohola i šećera.

 U bijeljinskom Domu zdravlja, kako je rekla, raspolažu svim potrebnim aparatima, medicinskim osobljem i specijalistima,te imaju sve uslove da mogu blagovremeno dijagnostifikovati bolest i pomoći pacijentu.

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine 29. septembar odredila kao Svjetski dan srca s ciljem da informiše i upozna javnost o svim rizicima koji dovode do bolesti srca i ukaže na osnovne preporuke koje utiču na sprečavanje srčanih oboljenja.

Svake godine obilježavanje ,,Dana srca“ ima različitu tematiku odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Isto tako svrha obolježavanja je i edukacija građana o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

,,Dan srca“ ove godine se obilježava pod sloganom ,,Budi heroj srca!“ , a kako su istakli u bijeljinskom Domu zdravlja, cilj je skretanje pažnje javnosti na značaj zdravih stilova života. Inače, razlog obilježavanja ,,Dana srca“ je činjenica su kardiovaskularne bolesti uzrok gotovo polovine svih smrtnih slučajeva. Svjetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spriječi kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, štetna konzumacija alkohola, nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.     

–Od izuzetne važnosti je upravo rano otkrivanje rizičnih faktora, jer su i tok bolesti, a i konačan ishod liječenja, bolji ako se s liječenjem započne ranije. S obzirom da su bolesti srca i krvnih sudova jedan od vodećih zdravstvenih problema i uzroka smrtnosti, a zdrave životne navike dokazani način prevencije, na ovaj način našim sugrađanima šaljemo poruku da se malim promjenama može učiniti mnogo, ističe dr Milkica Ostojić.   

Akciji koju Dom zdravlja Bijeljina organizuje povodom Svjetskog dana srca odazvao se veliki broj naših sugrađana koji su tako, svojim primjerom, pokazali da je važno voditi brigu o zdravlju.

-Mjerili smo im vrijednosti krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi, te ukazivali na načine na koje mogu da zaštite srce od bolesti, odnosno postići maksimum u kontroli bolesti srca i krvnih sudova, ako im je već dijagnostikovana, kaže odgovorna sestra Službe porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina Sandra Milošević, dodavši da su građanima dijelili i flajere sa korisnim informacijama o očuvanju zdravlja.  

U medicinskom timu bili su i fizioterapeuti koji su sa najmlađima radili kratke, ali veoma korisne vježbe.

-Djeci smo ponudili vježbice balansa i vježbice za ispravljanje ravnih stopala. Samim tim, kroz vježbice balansa oni koriguju iskrivljenost leđa. Provjeravamo im stopala i savjetujemo kako pravilno da hodaju. Činjenica je da današnje generacije djece imaju slabiji balans, jer su manje fizički aktivni, sve više sjede, a i telefoni su im često u rukama. Razumijemo to, moderno je doba, ali ne smije se zaboraviti da djecu treba što više forsirati da se kreću, da trče po travi, pijesku i šljunku, i to što više bosi, savjetuje Željko Kurtuma, viši fizioterapeut u Centru za fizikalnu rehabilitaciju u Domu zdravlja Bijeljina.

Semberija INFO/ M.Rešidović
Foto: NTV Arena