Svjetski dan srca: Budi heroj svoga srca :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan srca: Budi heroj svoga srca


Povodom  Svjetskog danu srca koji se obilježava 29. septembra, u organizaciji Udruženja kardiologa Republike, na trgu u Bijeljini, tim zdravstvenih radnika na čelu sa kardiologom, primarijus dr Milicom Lovrić, šeficom kardiologije bolnice “Sveti Vračevi”, organizovali su besplatne preglede građana.



-Ovo je samo jedna od aktivnosti koje se rade tokom cijele godine, a sve sa namjerom da probudimo svijest stanovništva da vode računa o svom zdravlju i naravno, sa posebnim akcentom na zdravlje srca. Ovogodišnji Dan srca se obilježava pod sloganom “Budi heroj svoga srca”, a da bismo zaista bili heroji svoga srca, potrebno je da obećamo sebi da ćemo povesti računa šta jedemo, šta pijemo, da pokrenemo fizičke aktivnosti, da ne budemo robovi urbanizacije i automobila, ali i da obavezno radimo kontrole krvnog pritiska i masnoće u krvi. Faktori rizika koje možemo kontrolisati su prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, redovna kontrola krvnog pritiska, šećera u krvi, redukovanje kilaže, odnosno konzumiranje laganije i zdravije hrane, te što više šetanja“, rekla je dr Lovrić.

Ona je istakla da zdravim načinom života čuvamo svoje srce i poručila da je “zdravlje najveće bogatstvo”.

- Potrebno je da znamo da se 80 posto naprasne srčane smrti može smanjiti ukoliko primijenjujemo savjete ljekara i stoga obećajmo sebi i svojoj porodici da ćemo biti heroji svoga srca”, poručila je dr Milica Lovrić.

Semberija info/O. Stjepanović
Foto: B. Milošević