Humanitarna akcija za prikupljanje pomoći za liječenje Aleksandre Lazić iz Trnjaka :: Semberija INFO ::

 

Humanitarna akcija za prikupljanje pomoći za liječenje Aleksandre Lazić iz Trnjaka


Neophodna pomoć za liječenje Aleksandre Lazić iz Trnjaka

Život  mlade Aleksandre Lazić (26) iz Trnjaka, studentkinje biologije na Novosadskom univerzitetu, iskomplikovao se od sredine jula ove godine, kada je njeno zdravstveno stanje naglo pogoršano zbog problema sa disfunkcijom jetre.

„U bijeljinskoj bolnici liječila sam se od 16.  do 24. jula, kada sam prebačena u Klinički centar u Banjaluci. Izuzetan mladi ljekar odmah je uspostavio dijagnozu i otpočelo je adekvatno liječenje. Igrom slučaja, taj ljekar je morao na godišnji odmor i onda sam ostala na odjeljenju kod druge doktorke. Bilo je manjih oscilacija u liječenju, ali je to ispravljeno nakon nekoliko dana. Dijagnostifikovana mi je mutacija gena iz ranijeg perioda, tako da mi je i koštana srž počela proizvoditi puno više krvi nego što mi je bilo neophodno. Počeli su se stvarati trombovi koji su začepili hepatičke vene jetre i došlo je do pojave ciroze. Policitemija, bolest koštane srži, za sada je u stagnaciji. Svakodnevno uzimam terapiju.
Zbog problema s jetrom otpuštena sam i upućena na dalje liječenje u Beograd. Na Kliničkom centru u Beogradu mi je sugerisano da se obratim za pomoć ljekarima na Klinici „Merkur“ u Zagrebu, gdje radi jedan izvrstan stručnjak, hepatolog, koji je do sada uradio puno transplatacija jetre. U ponedjeljak,14.oktobra, akobogda, idemo tamo na pregled, da vidimo šta i kako dalje“, kaže Aleksandra Lazić, koja, uprkos evidentnim  problemima s kojima je suočena, zrači optimizmom, vedrog je duha i ne napušta je vjerovanje da će uspjeti da prebrodi  veliki zdravstveni problem s kojim se suočila.



Aleksandra kaže da je oduvijek bila veliki borac i da je u protekla tri mjeseca imala svega dva „psihička pada“, ali se trudila da bude maksimalno pozitivna, što može  samo pomoći njenom ukupnom zdravstvenom stanju.

„Trudim se i težim da idem ka dobrom. Zbog te disfunkcije jetre stvara se slobodna tečnost u stomaku. To se rješava punkcijama i do sada mi je izvađeno oko 53 litra tečnosti. Punkcije se moraju nastaviti, sve dok ne dođe do konkretnog liječenja jetre“, kaže Aleksandra, ističući da su njeni roditelji, majka Nada i otac Andrija, trenutno oboje nezaposleni, iscrpili sve svoje finansijske mogućnosti za skupe lijekove i troškove liječenja, te su bili primorani da se javno obrate dobrim i humanim ljudima za pomoć.

U  humanitarnu akciju uključio se prije dva dana Darko Jakšić iz Trnjaka, koji je već organizovao nekoliko humanitarnih akcija za prikupljanje pomoći neophodne za liječenje, uglavnom, mladih  ljudi.
Darko Jakšić (48) je prije dva dana, od osmog oktobra naveče, uputio poziv mještanima Trnjaka i svim ljudima dobre volje da pomognu liječenje Aleksandre Lazić.

„Veliki broj ljudi se već odazvao i ponudili su svoju konkretnu novčanu pomoć. Naš primarni cilj je da Aleksandra otputuje u Zagreb i da na Klinici „Merkur“ obavi sve neophodne preglede. Za to ćemo obezbijediti novac. Za dalje, ne znamo u ovom trenutku koliko će novca biti neophodno za Aleksandrino dalje liječenje. Kad se vratimo iz Zagreba, onda ćemo znati šta i kako dalje raditi. U organizovanje humanitarnih akcija uključio sam se proljetos. Prikupljao sam novac za pomoć u liječenju Boška Vukovića i Nikole Grabovičkog. Jedan dio prikupljenog novca smo usmjerili na liječenje Suada Rustemovića. Sav novac, koji se prikupi, prosljeđuje se porodicama i sve uplate su transparentne“, kaže Jakšić.

Svi oni koji žele da pomognu liječenje Aleksandre Lazić iz Trnjaka mogu pozvati Darka jakšića iz Trnjaka na broj 066/991 -346.
Telefoni Aleksandrinih roditelja su: Majka Nada Lazić – 065/866 – 552 i otac Andrija – 066/735 -441.

Semberija info