OKRUGLI STO KOALICIJE KOLOSI: “JA SAM VIDLjIVA I PONOSNA” :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO KOALICIJE KOLOSI: “JA SAM VIDLjIVA I PONOSNA”Koalicija KOLOSI, koja okuplja 12 udruženja, organizovala je okrugli sto pod nazivom “Zapošljavanje žena sa invaliditetom na području grada Bijeljina”, a u okviru projekta “Ovdje sam-vidljiva  ponosna”. Pojekat je finansiran kroz program My Right, od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA.

Cilj je povećanje ekonomske samostalnosti žena sa invaliditetom, kroz podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju, podizanje svijesti poslodavaca o obavezama i mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom, razvoj institucionalnih i stručnih kapaciteta za provođenje profesionane rehabilitacije, te razvoj socijalnog preduzetništva.

U ime Gradske uprave, Ljubiša Stanišić je izjavio da je koalicija KOLOSI, udruženje od opšteg interesa i da je na budžetu Grada.
- Sa koalicijom imamo odličnu saradnju i zajedno smo izradili akcioni plan za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, samim tim i žena sa invaliditetom. Gradska uprava je sa svojim partnerima u tom cilju raspisala javni poziv za zapošljavanje marginalizovanih grupa sa područja Grada Bijeljina, a poziv traje do 4. oktobra. Ukoliko postoje nedoumice kod pojedinih osoba, mogu da se jave u Odjeljenje za društvene djelatnosti u kancelariju broj 18 i dobiće neophodne informacije. Iz budžeta smo za ove svrhe izdvojili 50.000 KM, švajcarski Karitas takođe 50.000 KM, što znači da u ovoj godini za zapošljavanje marginalizovanih grupa imamo 100.000 KM. Projekat će se implementirati do 2025. godine, što znači da će isti iznos sredstava biti i u budžetu za 2024. i 2025. godinu”, rekao je Stanišić i dodao da su prije raspisivanja javnog poziva za oko dvadesetak radnih mjesta, ispitali privredne subjekte na teritoriji Grada Bijeljina.
- Na opštu radost, veliki broj privrednika je iskazao želju za zapošljavanje marginalizovanih grupa, samim tim i osoba sa invaliditetom”, rekao je Stanišić.

Članica KOLOS-a Dragana Bracanović istakla je da joj članstvo u koaliciji mnogo znači, s obzirom da je osoba sa invaliditetom i da je nezaposlena, a posao bi joj mnogo značio. Njeno mišljenje dijeli i Svjetlana Špirić, a projekat “Ja sam vidljiva i ponosna”, mnogo joj znači.
- Od rođenja sam osoba sa invaliditetom, majka sam troje djece i nisam zaposlena. Na birou sam 19 godina, a s obzirom da imam samo osnovnu školu, bila bih zadovoljna sa prekvalifikacijom, kako bih mogla naći posao”, rekla je Špirićeva.Projekt koordinator, Milorad Jović je naglasio da pokušavaju da osnaže “nevidljive žene”.

- Želimo da ih osnažimo i da im pomognemo da se zaposle. Odradili smo radionice o psihološkoj podršci i nastojaćemo da se prijave u Zavod za zapošljavanje kao osobe sa invaliditetom. U dogovoru sa Domom zdravlja i Bolnicom “Sveti vračevi”, obavićemo i besplatne specijalističke preglede, a iskreno se nadamo da ćemo uspjeti i da ženama sa invaliditetom obezbijedimo banjsku rehabilitaciju”, rekao je Jović. 


​Semberija info - O. Stjepanović