DAN JABUKA U VRTIĆU: PRUŽI DLAN, EVO TI OD SRCA JABUKA NA DAR (FOTO)


Dječiji vrtić ,,Čika Jova Zmaj“ je kroz različite aktivnosti obilježio Dan jabuka. U obilježavanju dana posvećenog ,,kraljici voća“ mališanima su se pridružile i bake, te je u objektu ,,Radost“, u Ulici kneza Miloša, održana radionica pod nazivom ,,Iz bakine kuhinje“.
 
Jesen nam je donijela mnogo ukusnog voća, ali poznato je da je ,,kraljica voća“ jabuka i kao takva ima i svoj dan. Naime, 20. oktobra obilježava se Svjetski dan jabuka. Tradicija obilježavanja Dana jabuka započela je 1990. godine u Londonu, s ciljem promocije njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti koje se uzgajaju.
 
Mališani Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ naučila su da se jabuke mogu konzumirati na više načina: mogu se jesti svježe, mogu se sušiti, jesti u kolačima, pitama, kompotu, piti u soku od jabuka i prerađivati u pekmez.
 
Naučili su da je jabuka korisna i zdrava i da je zato dobro pojesti svaki dan po jednu jabuku. Saznali su da jabuku zovu ,,kraljica voća“ zato što je puna vitamina i minerala i sadrži gotovo sve što ljudskom organizmu treba.
 
Zapamtili su i nekoliko uzrečica o jabukama:
-Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, kaže Lana.
-Rumena kao jabuka, kaže Katarina.
- Zdrav kao jabuka, kaže Marko.
 
-Različite aktivnosti pomogle su da djeca bolje upoznaju tu voćku, upoznali su njena svojstva, ukus, miris, boju i važnost za zdravlje. Kroz različite likovne, muzičke, istraživačke i praktične aktivnosti, u kojima je jabuka bila glavno sredstvo i tema, podsticali smo razvoj fine motorike ruku, sposobnosti kreativnog izražavanja, ali i podsticali na razmišljanje o važnosti zdrave ishrane i konzumiranja ovog zdravog voća u svakodnevnoj ishrani.  Najveća aktivnost u ovom danu svakako je radionica na koju smo pozvali bake naših polaznika, a bake su  donijele kolače, pite, kiflice...brojne đakonije u kojima su svi uživali, kaže direktor vrtića Slaviša Vujanović.
 

Mališani su za svoje bake ( a bilo je tu i deka) priredili prigodan program u kom su plesali, pjevali i recitovali. Na kraju su zapjevali: ,,Ja volim baku i deku,/ oni se brinu o meni./ Uvek me vode na reku,/ vode me gde poželim.....“. 

Preplavljen radošću bio je objekat vrtića ,,Radost“. Mališani su se sa svojim bakama i dekama i fotografisali za uspomenu, a poslije su svi zajedno uživali u obilju zdrave hrane koju su bake pripremile.  
 
Semberija INFO/ M. Rešidović