ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE


U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljine održana je redovna sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Bijeljine, kojom je predsjedavao komandant štaba Mićo Mićić.
 
Članovi štaba su razmatrali i usvojili nekoliko tačaka dnevnog reda, bitnih za funkcionisanje Civilne zaštite u narednom periodu. Prije svega, razmatrali su i usvojili  Plan aktivnosti na sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od većih snježnih padavina i snijega od interesa za Republiku Srpsku za period 2019 - 2020. godine na području grada Bijeljine, a u okviru toga usvojili su Program rada zimske službe za period 2019-2020. godine.
 
Prema riječima komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Miće Mićića izdvojena su potrebna sredstva za potrebe eventualnih snježnih padavina i spremno dočekuju zimu.
 
Članovi Gradskog štaba su na sjednici razmatrali i usvojili Izvještaj o realizaciji mjera i zadataka koji proizilaze iz godišnjeg plana Vlade Republike Srpske za odbranu od poplava i zaštitu i spasavanje od požara u 2019. godini, a posebno je bilo govora o aktivnostima oko izgradnje objekata za zaštitu od poplava na području grada Bijeljine.
 
-Puno toga se radi i o tome možemo govoriti sa nekoliko aspekata, a jedan je da imamo zaista dosta projekata kojima smo jako zadovoljni, Zadovoljni smo, recimo, uređenjem korita rijeke Janje- ti radovi su već ove godine potvrđeni kao dobro urađeni, jer nakon obilnih padavina nije bilo poplava ni u janji, ni u Novom Naselju Janja. Očekujemo da tako bude i sa drinskim nasipom, izjavio je Mićo Mićić .
 
Kad je riječ o radovima koji još nisu završeni, to su regulacije Gnjice i Lukavca u Novom i u Vršanima, odnosno čišćenje vodotoka kako bi se smanjio rizik od poplava na ovom području koje u slučajevima obilnijih padavina među prvima bude poplavljeno.
 

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije su konstatovali da na pitanjima zaštite od poplava treba zajednički da rade lokalna zajednica, Putevi Srpske i nadležna ministarstva.
 
-Pogotovo kad treba da se otklone neke prepreke na projektima u koje se puno ulaže, naglašava Mićić navodeći pitanje tri mosta koje treba izdignuti kako bi se povećao protok i da sve ono što se radi na obodnom majevičkom kanalu ne bude uzalud, a to su most u centru Janje, most na putu za Ugljevik i most na kanalu Glogovac u Pučilama.
 
Gradski štab je, kao treću tačku dnevnog reda, usvojio Izvještaj o realizaciji Plana rada Odsjeka za civilnu zaštitu za period januar- septembar 2019. odine.

Ovom priliko su posebno istakli, ocjenjujući je veoma uspješnom, zajedničku vježbu sa Republičkim štabom civilne zaštite.

-Pored te vježbe dogovorili smo i aktivnosti oko izgradnje puta pored savskog nasipa. Put je zapušten, a napravili bi ga zajedno sa Vodama RS i Vojskom BiH u dužini od 34 km. Izgradnja tog puta omogućila bi lakše intervencije prilikom eventualnih visokih voda na rijeci Savi, a i lakše održavanje nasipa, pojašnjava Mićić.
 
Na kraju sjednice bilo je govora o aktivnostima oko izmještanja Vatrogasnog doma, a pred članovima štaba prezentovano je prvo idejno rješenje za izgradnje novog Vatrogasnog doma, a najavljen je i skorašnji izbor izvođača radova.

​Semberija info