KRAVA HRANITELjICA OBRADOVALA NENADA :: Semberija INFO ::

 

KRAVA HRANITELjICA OBRADOVALA NENADA


Nenad Dujković (40) iz Suvog Polja od rođenja je gluv, a konstatovane su mu i druge zdravstvene smetnje i problemi sa zdravljem. Svojevremeno je pohađao specijalnu školu za gluve u Sarajevu i naučio je da se sporazumijeva znakovnim jezikom.

Nadležna komisija Fonda PIO svojevremeno je Nenada Dujkovića  proglasila radno nesposobnim. S obzirom na to da nema svoju porodicu i da su mu roditelji umrli, a nije osamostaljen ni za samostalni život, Nenad je za staratelja dobio starijeg brata Sojana, sa čijom porodicom živi u istom domaćinstvu. Dujkovići su, nakon napuštanja svog ognjišta u selu Tumare na Ozrenu, novo utočište našli u Suvom Polju.

 S obzirom na to da je riječ o teškom invalidu, o Nenadu brine i bijeljinski Centar za socijalni rad, isplaćujući mu redovnu novčanu pomoć. Puno mu pomaže i snaha Mira, koja ga često vodi ljekaru radi kontrola, brinući o njemu kao i o svom mužu Stojanu i svojim sinovima.

Uz sve životne nevolje koje ga prate, Nenad je uvijek nasmijan i srdačan. Veliku podršku i pomoć pružaju mu i njegove prve komšije u Suvom Polju, brat i sestra Anđelko Todorović i Anđa Jovanović, članovi Udruženja gluvih i nagluvih u Bijeljini.

Anđelko Todorović, predsjednik Skupštine Udruženja gluvih i nagluvih regije Bijeljina pokrenuo je inicijativu za organizovanje pomoći Nenadu Dujkoviću. S obzirom na to da je u međuvremenu i Savez gluvih i nagluvih RS, u cilju smanjenja siromaštva među svojim članovima, izradio projekat i dobio pomoć od Fonda za zapošljavanje i prekvalifikaciju invalida u iznosu od 15.000 KM, novac je podijeljen na šest porodica gluvih osoba iz cijele Republike Srpske. Tako je i Nenadu Dujkoviću  dodijeljena bespovratna pomoć u iznosu od 2.500 KM. Njegova želja je bila da od tog novca kupi kravu.

Proljetos je u dvorište porodice Dujković u Suvom Polju stigla i steona junica, koja bi uskoro trebalo da se i oteli. To je predstavljalo veliku radost za Nenada koji samo za lijekove mjesečno mora da izdvaja oko sedamdeset maraka.

Anđelko Todorović kaže da se Nenad kravi obradovao onako kako se mala djeca raduju kada dobiju skupocjenu igračku.

-Rekao je da je imao majku, koja je u međuvremenu umrla, i kravu na Ozrenu, koja je tamo ostala nakon napuštanja rodnog sela. Zbog toga je i želio da mu se nabavi krava. Nenad bi trebalo da dobija i porodičnu penziju, jer na to ima zakonsko pravo. U ostvarivanju tog prava pokušava mu pomoći i naše Udruženje gluvih i nagluvih u Bijeljini“, kaže Anđelko Todorović.

portal Semberija info