PROIZVOĐAČI DUVANA: DUVAN TI JE TEŠKA RABOTA :: Semberija INFO ::

 

PROIZVOĐAČI DUVANA: DUVAN TI JE TEŠKA RABOTA


Zlatko Stevanović iz Donjih Zagona već godinama uzgaja duvan na površini od oko osam hektara. Zbog teških uslova privređivanja, nepromijenjene otkupne cijene duvana, Zlatko kaže da se iz godine u godinu duvan sve manje sadi u Semberiji, te da se postepeno smanjuju i površine pod duvanom.

- Iz godine u godinu smanjujemo proizvodnju. Ukoliko se nešto promijeni, mi ćemo ponovo povećavati površine pod duvanom. Ova godina je bila prilično teška za uzgoj duvana. Imamo njive na kojima je zabilježen potpuni podbačaj, ali ima i njiva gdje je dobar rod duvana. Imali smo burno, kišovito proljeće, teške uslove za sadnju. Nismo ni zasadili sve što smo planirali, jer nije bilo dovoljno rasadnog materijala. Već godinama sarađujemo sa bijeljinskim „Duvanom“. Imam jednu svoju sušaru za duvan i tri sušare koje koristim pod zakup. Ove godine očekujem prinos od 150 kilograma po dunumu suvog lista duvana, ali sezona još uvijek nije završena. Berba duvana traje do prvih mrazeva, tako da se nadam da će plan za ovu godinu biti ispunjen“, kaže za portal Semberija info Zlatko Stevanović, ističući da se otkupna cijena duvana ne mijenja već dvadesetak godina i zadržana je na tri konvertibilne marke po kilogramu suvog lista duvana.

- U međuvremenu je više puta poskupio repromaterijal. Ovdje ima puno ručnog rada, što dodatno poskupljuje ovu proizvodnju. Imam stalnu ekipu radnika, njih osmoro, ali mnogi se žale na nedostatak radne snage. Berače duvana plaćam dnevno po 35 KM. Duvan je teška rabota, koja je još uz to i potcijenjena od države. U duvanu ste i mokri i prljavi, izloženi izlučivanju štetne smole. Sa ovom otkupnom cijenom teško je opstati. Realna otkupna cijena trebalo bi da iznosi oko šest KM. Mnogi će odustati od ove proizvodnje. Imamo sela u Semberiji gdje je zabilježen veliki podbačaj u proizvodnji, tako da proizvođači ne mogu izmiriti ni dugove“, kaže za portal Semberija info Zlatko Stevanović, uzgajivač duvana.

Sudeći po trenutnoj situaciji, ni preduzeće ,,Duvan” neće ispuniti plan otkupa od 450 tona suvog lista duvana. Od sredine avgusta, kada je počeo otkup, pa do sada, otkupljeno je oko 200 tona, a berbu je već završilo oko sedamdeset odsto proizvođača. U ,,Duvanu” očekuju da će otkupiti maksimalno oko 300 tona, što iznosi 65 odsto planiranih količina. Semberski duvan uglavnom se prodaje fabrikama u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj.U ovoj godini proizvodnja duvana bila je ugovorena sa 103 kooperanta na 320 hektara u Semberiji i Posavini.           

portal Semberija info