BIJELjINSKA PROSVJETA I GRAD BIJELjINA: NA FILIPOVIM STAZAMA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA PROSVJETA I GRAD BIJELjINA: NA FILIPOVIM STAZAMA


Gradski odbor SPKD „Prosvjeta” Bijeljina i Grad Bijeljina, u saradnji sa gradskim ustanovama i organizacijama, organizuju manifestaciju 26. „Višnjićevi dani” koja će trajati od 4. do 8. novembra. Ovogodišnji „Višnjićevi dani” biće u znaku 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja SPKD ,,Prosvjeta" Bijeljina. U pretprogramu manifestacije održaće se takmičenje recitatora i besjednika i 10. susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama”.
 
Program će početi u ponedjeljak, 4. 11. u 15 časova polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave „Višnjićevih dana” na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić” u Bijeljini. Centralna svečanost - svečana akademija biće održana istog dana u 19 časova u Centru za kulturu. Ove godine o Filipu Višnjiću besjediće Anđelko Anušić, književnik iz Novog Sada.
 
Program manifestacije će obuhvatiti: izložbu ,,Slike iz života pod okupacijom''. Život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu, promocija zbornika „Južni srpski krajevi u 19. i 20. veku: društveno-ekonomski i politički aspekt“, promocije aktuelnih izdanja, kulturno - umjetnički program ,,Saveza slijepih Republike Srpske", koncert ansambla ,,VisAntiqua" iz Beograda, guslarko - epsko, poetsko - istorijske časove u Međašima i Trnovi, posjetu Manastiru Tavna... Na promociji zbornika „Južni srpski krajevi u 19. i 20. veku: društveno-ekonomski i politički aspekt“  govoriće dr Dejan Antić, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, dr Ivan Becić,  viši naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu u Prištini sa privremenim sjedištem u Leposaviću i dr Draga Mastilović, vanredni profesor i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Pokrovitelj manifestacije su Grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
 

portal Semberija info