TAKMIČENjE UČENIKA U RECITOVANjU I BESJEDNIŠTVU :: Semberija INFO ::

 

TAKMIČENjE UČENIKA U RECITOVANjU I BESJEDNIŠTVU


Takmičenje u recitovanju i besjedništvu učenika osnovnih i srednjih škola, koje se svake godine nalazi u pretprogramu ,,Višnjićevih dana“, počelo je prvog novembra, a održava se u Centru za kulturu.
 
Takmičenje koje je osmišljeno sa ciljem da kod učenika razvija govornu kulturu, promoviše književno stvaralaštvo i podstakne zdrav takmičarski duh, ove godine okupilo je 90-ak recitatora i besjednika sa područja grada Bijeljine i opštine Ugljevik. Oni će pred žirijem i uz podršku jedni drugima, predstaviti škole iz kojih dolaze, ali i svoj rad i talent.
 
Ove godine na takmičenje se prijavilo oko 70 osnovaca, a dolaze iz svih škola sa područja grada Bijeljine.
 
-Kod mladih recitatora ocjenjuje se dikcija, akcenat, intonacija, stav, držanje, tečnost, artikulacija i izražavanje, dakle, sve ono što je u vezi sa govorenjem, navodi predsjednica žirija za osnovce Aleksandra Novaković, profesorica srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin“ u Bijeljini.
 
Broj takmičara u kategoriji recitatora i besjednika srednjih škola, kao što je to bio slučaj i prethodnih godin, znatno je manji nego kad je riječ o osnovcima. Zastupljene su sve bijeljinske srednje škole i Srednjoškolski centar ,,Mihajlo Petrović Alas“ iz Ugljevika.
 
-Prijavilo se 11 recitatora i osam besjednika. Besjednici će govoriti na slobodnu temu, prijavilo ih se sedam, a na zadanu temu ,,Knez Ivo i narod Semberije su podigli sebi duhovnu zadužbinu koja se pamti“ prijavio se samo jedan učenik, on pohađa Poljoprivrednu i medicinsku školu, precizira profesorica Ivanka Ranković, predsjednica žirija u kategoriji recitatora i besjednika srednjoškolaca.
 
Semberija INFO / M. Rešidović