Obilježen 5. novembar – Svjetski dan romskog jezika :: Semberija INFO ::

 

Obilježen 5. novembar – Svjetski dan romskog jezika


Povodom 5. novembra – Svjetskog dana romskog jezika, u Bijeljini je održano „Veče romske kulture, tradicije i jezika“ u okviru kojeg su predstavljeni svi važni elementi tradicije ove nacionalne manjine, istorije romskog jezika, ali i bogatstvo muzičkog nasljeđa kroz izvođenje priznatog muzičara Dušana Sekulića i njegovih saradnika.

Predsjednik Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ Dragan Joković podsjetio je da je Svjetski dan romskog jezika proglasio UNESKO 2015. godine i da romska zajednica u Bijeljini još uspijeva da sačuva svoju kulturu.

- Romi u Bijeljini i dalje govore svoj jezik u porodicama, prenose ga s koljena na koljeno i to je zaista dobro. Međutim, nije im omogućeno da ga govore u školama ili da bar dio nastave slušaju na romskom jeziku, iako je to predviđeno akcionim planovima o obrazovnim potrebama Roma u Bosni i Hercegovini – naveo je Joković.

On je istakao da romski jezik ne treba da bude razlog za diskriminaciju, nego za uspostavljanje jačih veza između različitih kultura.

Govoreći o specifičnostima romskog jezika, predsjednica Udruženja žena Romkinja iz Bijeljine Sabira Hašimović je naglasila da je ovaj jezik za neke ljude komplikovan jer dugo nije postojala gramatika ili rječnik kojima mogu da se služe.



- Problem sa romskim jezikom nastaje kada muškarci iz naših porodica odu u inostranstvo. Na primjer, moj brat je oženjem Poljakinjom i njihova djeca već ne znaju romski – dodala je Hašimovićeva.

„Veče romske kulture, tradicije i jezika“ održano je u okviru projekta koji sprovode „KER Internešnl“ i UG „Otaharin“ pod nazivom „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koji finansiraju Vlada Češke i „KER Češka“.

Grad Bijeljina