​Održan tradicionalni Mitrovdanski vašar u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

​Održan tradicionalni Mitrovdanski vašar u Bijeljini


Na platou Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“ organizovan je tradicionalni Mitrovdanski vašar na kome su se okupili predstavnici brojnih udruženja koja se bave izradom rukotvorina, proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, ljubitelji pernatih životinja, golubova i kućnih ljubimaca. Posebnu atrakciju na ovogodišnjem Midrovdanskom vašaru predstavljalo je takmičenje u pripremi svadbarskog kupusa.

Predrag Mićić, koordinator za sajmove u preduzeću „Grad“, koje je organizovalo Mitrovdanski vašar, kaže da na vašaru izlaže oko stotinu izlagača, a poseban akcenat stavljen je na „Kupusijadu“ i smotru kočija.



„Ovom manifestacijom želimo sačuvati stare narodne običaje, pokazati mladima kako su nekada izgledali stari zanati, kako se izrađuju razni predmeti kućne radinosti. Vašar nas vraća u neka stara dobra vremena.Zbog toga i vlada veliko intersovanje za ovu manifestaciju. Na ovaj način promovišemo vrijednosti i turističke potencijale ovog kraja“, kaže Mićić



Milun Tošić (85), inicijator organizovanja „Kupusijade“ u Mrčajevcima i ove godine je bio gost bijeljinske „Kupusijade“.

„Predstavljam „Kupusijadu“ u zapadnoj Srbiji i čačanskoj regiji i već četvrti put sam u Bijeljini na ovoj manifestaciji. Kupusijada u Mrčajevcima okupi svake godine po stotinu i pedeset hiljada posjetilaca i na njoj se pojede šest vagona kupusa“, kaže Milun Tošić.

Portal Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević