ZA JEDAN DAN U BIBLIOTEKU UČLANjENO 7.600 GRAĐANA :: Semberija INFO ::

 

ZA JEDAN DAN U BIBLIOTEKU UČLANjENO 7.600 GRAĐANA


Foto: bibliotekabijeljina.rs.ba/
Učinite nešto dobro za sebe, učlanite se u Narodnu biblioteku ,,Filip Višnjić“ Bijeljina, poruka je direktora Jovana  Cvjetković a na 87. godišnjicu ove ustanove, dan kada je, uz obilježavanje  Dana biblioteke,  građanima ponuđen  godišnji  upis za simboličan iznos članarine.
 
Povodom obilježavanja Dana biblioteke, koji je 20. novembra,  Narodna biblioteka ,,Filip Višnjić“ odobrila je veliki popust na godišnju cijenu članarine. Ove godine pozvali su građane da se upišu u utorak, 12. novembra, u vremenu od osam do 19 časova. 
 
Tog dana  su učenici osnovnih škola umjesto pet maraka za članarinu davali jednu marku, dok je za učenike srednjih škola, studente, penzionere i ostale građane umjesto 10 i 20 maraka, članarina iznosila samo tri marke.
 
U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“ naglašavaju da na ovaj način zapravo  žele da građanima Bijeljine što više približe knjigu,  kao i sve ostale usluge koje pružaju u ovoj biblioteci, a istovremeno da promovišu bogatstvo knjige i čitanja, ali i sveukupne civilizacijske i kulturne vrijednosti.
 
-Svake godine se na Dan biblioteke poveća broj učlanjenih građana. Inače, ova akcija je prvi put organizovana 2012. godine, prilikom obilježavanja 80 godina rada Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“, kada se za jedan dan učlanilo 1.176 građana Bijeljine. Naredne godine pogodnost upisa uz veliki popust iskoristilo je više od 2.000 čitalaca, dok je 2014. godine tu pogodnost iskoristilo njih 2.250. Trend rasta broja upisanih nastavljen je i u 2015. godini kada je na Dan biblioteke upisano 2.376 članova, a 2016. godine taj broj je iznosio 4.200, što je bio apsolutni rekord.  Godine  2017. tokom jednodnevne akcije u našu biblioteku učlanilo se čak 5.450 sugrađana, prošle godine 6.630, a ove smo  nadmašili i taj broj, upisalo se 7.600 članova. Još jedan podatak nas raduje, a to je da sve ukazuje da će  do kraja ove kalendarske godine  biblioteka ima oko 10.000 članova i preko 200.000 posjetilaca, precizira Jovan Cvjetković.
 
-Ovo je bio praznik knjige! Zahvaljujemo  svim građanima Bijeljine i Semberije koji su ljubitelji knjige, koji čitaju, koji dolaze u Narodnu biblioteku ,,Filip Višnjić“ i imaju povjerenje u ovu ustanovu, izjavio je Jovan Cvjetković.
 
Prema njegovim riječima , među upisanima najbrojniji su učenici osnovnih i srednjih škola, prosvetni radnici, kao i zaposleni u zdravstvenim ustanovama na području grada Bijeljine.  Oni su ti koji i sve češće posjećuju ovu ustanovu, borave u čitaonicama u kojima provode znatan dio vremena u čitanju i učenju.
 
- Osnovnoškolci i srednjoškolci kažu da ih ambijent biblioteke nadahnjije da više uče, a ovdje susreću i svoje drugare, pa u kontaktima s njima lakše dolaze do potrebnih im knjiga i informacija. Osim njih, među posjetiocima biblioteke primjetan je broj naših najstarijih sugrađana. Oni najviše čitaju dnevnu štampu, a kad posuđuju knjige na čitanje, tada su to najčešće djela klasične literature, kaže Cvjetković.
 
Narodna biblioteka ,,Filip Višnjić“ sada ima oko 10.000 članova kojima je na raspolaganju knjižni fond od oko 110.000 naslova. Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu nabavili su više od 300 novih naslova koji se već nalaze na policama odjeljenja biblioteke.
 
portal Semberija info (M.Rešidović)