MIĆIĆ I PREMIJER NjEMAČKOG OKRUGA ELBA-ELSTER O MOGUĆNOSTIMA ZA SARADNjU :: Semberija INFO ::

 

MIĆIĆ I PREMIJER NjEMAČKOG OKRUGA ELBA-ELSTER O MOGUĆNOSTIMA ZA SARADNjU


Grad Bijeljinu je 21. novembra posjetio Kristijan Hajnrih-Jašinski, premijer okruga Elba-Elster u saveznoj pokrajini Brandenburg na sjeveroistoku Njemačke i tom prilikom sa gradonačelnikom Mićom Mićićem razgovarao o mogućnostima za saradnju u oblasti privrede, poljoprivrede, lokalnog ekonomskog razvoja i lokalne samouprave.
Mićić i Hajnrih-Jašinski su se saglasili da Semberija i okrug Elba-Elster imaju niz sličnosti – u obje regije poljoprivreda je glavna privredna grana,  nalaze se uz dvije velike rijeke i imaju približan broj stanovnika, ali i interes da sarađuju s ciljem preavazilaženja granica u Evropi.

- Predstavili smo naše privredne, poljoprivredne i turističke potencijale, posjetili smo Poslovno-industrijsku zonu 2 i Etno-selo „Stanišići“, a razgovarali smo i o mogućnostima za razmjenu iskustava u procesima planiranja u okviru ostvarivanja ciljeva iz Agende 2030, u čemu Bijeljina ostvaruje najbolje rezultate u BiH – istakao je gradonačelnik Mićić nakon susreta sa premijerom Hajnrih-Jašinskim. 

Mićić je dodao da se gost iz Njemačke interesovao i za planove za izgradnju auto-puta, ali i za mogućnosti za podršku u ubrzavanju protoka robe preko granica.

U pratnji premijera Hajnrih-Jašinskog bio je i direktor sarajevskog predstavništva Fondacije „Konrad Adenauer“ Sven Petke s kojim su predstavnici Grada Bijeljina razgovarali o mogućnostima za podršku Fondacije u ostvarivanju kontakata između Grada Bijeljina i ustanova u Njemačkoj, prije svega u okviru napora Bijeljine na ostvarivanju ciljeva iz Agende 2030.