DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: PROJEKAT “ZDRAVE ZAJEDNICE U BiH” :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: PROJEKAT “ZDRAVE ZAJEDNICE U BiH”



Nedavno je u prostorijama Gradske uprave održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji, uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske, provode Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Institutom za populaciju i razvoj.

​Prezentaciji su prisustvovali pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Milan Latinović, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, predstavnici Saveza gradova i opština RS, predstavnici Instituta za populaciju i razvoj, predstavnici Doma zdravlja i predstavnici Odbora za zdravstvo grada Bijeljina.

Inače, bijeljinski Dom zdravlja je najveći od 11 odabranih domova zdravlja iz RS koji će učestvovati kao partneri u realizaciji projekta, čija će prva faza trajati do 2027. godine, a planirano je ukupno trajanje projekta do 2035. godine. 



- Po dobijanju prvih informacija o pripremi projekta Zdrave zajednice u BiH, rukovodstvo Doma zdravlja je preduzelo aktivnosti da naš ustanova bude uključena u projektne aktivnosti. Moram da se zahvalim Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, jer je prepoznalo potencijal naše lokalne zajednice, a naročito profesionalan kadar, opremu i resurse kojima Dom zdravlja raspolaže, koji će svakako biti okosnica realizacije ovog projekta, a sve u cilju očuvanja zdravlja naših sugrađana”, rekla je  prim. dr Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja.

Načelnik  Centra za promociju zdravlja dr Zoran Vasilić je naglasio da “projekat zdrave zajednice u BiH, kao jedan od osnovnih ciljeva ima unapređenje zdravstvenog statusa žena, muškaraca, djece i mladih u BiH prevencijom bolesti i promocijom zdravih stilova života”. 

- Dom zdravlja Bijeljina je formiranjem Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti već preduzeo određene aktivnosti i učinio veliki korak ka realizaciji ovog cilja, a sama realizacija projekta i projektne aktivnosti će u najvećem dijelu biti realizovane upravo preko Centra”, rekao je dr Vasilić.