Počela Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ :: Semberija INFO ::

 

Počela Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“


Sastankom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i predstavnika Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ ozvaničen je početak obilježavanja Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja će trajati do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.


 
Policijska uprava Bijeljina je od početka godine do kraja juna zabilježila 88 slučajeva nasilja u porodici, što je dovoljan znak da treba raditi na suzbijanju ove negative društvene pojave, istakao je izvršni direktor Udruženja Dragan Joković.
 
- Ovogodišnjih „16 dana aktivizma“ organizujemo sa Udruženjem žena „Romkinja“ iz Bijeljine, a glavni cilj kampanje je podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju, kako na lokalnom nivou, tako i na međunarodnom i globalnom. Tokom trajanja akcije apelovaćemo da građani prijavljuju nasilje nad ženama i drago nam je što je i Gradonačelnik još jednom pokazao da je prijatelj Roma i da podržava nultu toleranciju prema nasilju – naveo je Joković.


 
Gradonačelnik Mićić naglasio je da je Grad Bijeljina prethodnih godina sa „Otaharinom“  realizovao više projekata čiji je cilj bio poboljšanje socijalnog položaja romske populacije.
 
- Jedan od načina suzbijanja nasilja je ekonomska stabilnost i zato sam ponosan što je Bijeljina prvi grad u BiH koji je uspostavio jedinstven sistem pomoći Romima – izgradili smo plastenike, osnovali socijalno preduzeće, a u toku je izgradnja socijalnih stanova, tako da će Romi na jednom mjestu moći da žive u uslovima dostojnim čovjeka, da samostalno privređuju i zarađuju – dodao je Mićić.


 
On je istakao da se pripadnici svih manjinskih zajednica u Gradu Bijeljina moraju osjećati ravnopravno i da će Gradska uprava nastaviti da pomaže projekte koji imaju za cilj smanjenje nasilja.
 
Predstavnici Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iznijeli su tokom sastanka podatke koji pokazuju da je svaka druga žena u BiH doživjela neki oblik rodno zasnovanog nasilja nakon navršene 15. godine.
 
U Bijeljini je u oktobru povrijeđeno 31 lice u porodičnom nasilju, što predstavlja povećanje od sto odsto u odnosu na oktobar prošle godine, a u istraživanju koje je sprovedeno među Romkinjama, od 138 ispitanih žena, njih 77 je reklo da poznaje jednu ili više žena koje su doživjele nasilje u porodici.
 
Teme ovogodišnje Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ su generacijska jednakost i nulta tolerancija prema seksualnom nasilju.

Grad Bijeljina