Okružni privredni sud u Bijeljini: Bijeljinski Žitopromet pred stečajem :: Semberija INFO ::

 

Okružni privredni sud u Bijeljini: Bijeljinski Žitopromet pred stečajem


Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Dragan Mitrović u potpunosti je usvojio izvještaj privremenog stečajnog upravnika o stanju u bijeljinskom „Žitoprometu“, tako da mi očekujemo da će sud u najkraćem mogućem roku donijeti rješenje o otvaranju stečajnog postupka u „Žitoprometu“, izjavio je na konferenciji za štampu pravni zastupnik radnika, advokat Miloš Stevanović, naglasivši da se nakon godinu dana čekanja nagovještava pokretanje stvari sa mrtve tačke u ovom bijeljinskom preduzeću.

„Otvaranje stečajnog postupka biće dobra stvar za radnike „Žitoprometa“ i za cijelu Semberiju, jer će strateški investitor, fočanski „Pavgord“, biti u situaciji da uđe u pravni postupak ponovonog pokretanja proizvodnje. U narednom periodu uslijediće prijava potraživanja povjerilaca. Već sada je izvijesno da „Pavgord“ ima dvotrećinsku većinu u budućoj Skupštini povjerilaca, tako da će se i stečajni postupak voditi na jedan fer i efikasan način“, izjavio je advokat Stevanović, istakavši da se prvi put na današnjem ročištu čulo da je „Žitopromet“ imao poslovnu jedinicu u Teočaku, te da je ukupna imovina ovog preduzeća knjigovodstveno iskazana na iznos od oko 16 miliona KM.

„Ukupni akumulirani gubitak „Žitoprometa“ iznosi 6.151.000 KM,  dok obaveze prema dobavljačima i radnicima iznose oko 5,7 miliona KM.  Trenutno se na spisku vodi 113 radnika, a prije godinu i više dana bilo je više od 200 zaposlenih radnika. Preduzeće raspolaže sa 27 evidentiranih nekretnina u katastru. Posjeduje i  imovinu višemilionske vrijednosti u Omišu, u Hrvatskoj“, istakao je advokat Stevanović, naglasivši da je „Pavgord“ do sada isplatio više od tri miliona KM potraživanja.

On je najavio zaposlenje od 120 do 130 radnika u prvoj fazi, nakon što se u „Žitoprometu“ ponovo pokrene proizvodnja, ali i angažovanje velikog broja dobavljača, kada su sirovine u pitanju.

„U krugu preduzeća postoji 48 vozila kojima je istekla registracija. Potrebno je izvršiti određene popravke na objektima. Ipak, mogu da kažem da je imovina sačuvana, te da bi „Žitopromet“ na proljeće ponovo mogao stati na noge i otpočeti proizvodnju. Očekujemo da će Aleksandar Vićanović biti predložen za stečajnog upravnika. U Osnovnom sudu u Bijeljini trenutno se vodi oko 1.000 postupaka protiv „Žitoprometa“, ali će svi biti obustavljeni nakon proglašenja stečaja. Trenutno je žiro-račun „Žitoprometa“ blokiran na iznos od 1.981.000 KM, ali očekujemo da će u narednom periodu račun biti odblokiran“, izjavio je advokat Stevanović.

Dušan Tomić, predsjednik Sindikalne organizacije „Žitoprometa“, izrazio je očekivanje da će u narednih mjesec do dva dana radnici ponovo biti pozvani na posao u „Žitopromet“, istakavši da je izuzetno važno što je pronađen strateški investitor koji je već do sada otkupio značajan iznos potraživanja, te da bi „Pavgord“ vrlo brzo od stečajnog upravnika i stečajnog sudije mogao zatražiti da izvrši zakup kapaciteta u „Žitoprometu“ zbog ponovnog pokretanja proizvodnje.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević