SAJAM SREDNjIH ŠKOLA I ZANIMANjA: S diplomom u privredu, a ne na biro za zapošljavanje :: Semberija INFO ::

 

SAJAM SREDNjIH ŠKOLA I ZANIMANjA: S diplomom u privredu, a ne na biro za zapošljavanje


Učenicima devetih razreda osnovnih škola predstavljene su srednje škole i zanimanja na  Sajmu srednjih škola i zanimanja koji je održan u Sportskoj dvorani u Račanskoj ulici,  gdje su mogli saznati šta bi mogli raditi sa potencijalnim zanimanjem.  

Gradska uprava grada Bijeljine, u saradnji sa nevladinom organizacijom ,,Novi dan“  iz Banja Luke i švajcarskom nevladinom organizacijom  ,,Solidar Švis“ (Solidar Suisse), po peti put je u našem gradu organizovala Sajam srednjih škola i zanimanja, a moto ovogodišnjeg sajma je ,,Dobar zanatlija- siguran posao“. 

Na sajmu su se predstavile Gimnazija ,,Filip Višnjić“, Tehnička škola ,,Mihajlo Pupin“, Poljoprivredna i medicinska škola, Ekonomska škola, Srednja muzička škola ,,Stevan Stojanović Mokranjac“ i Srednja stručna škola iz Janje. Sve ove škole su zaista dale svoj maksimum, svaka od njih je u svom punom kapacitetu prezentovala ono što nudi. 

Osim njih predstavilo se i nekoliko uspješnih firmi sa područja grada Bijeljine, čija su vrata otvorena za zanimanja koja se steknu u srednjoj školi,  koje su ponudile korisne savjete i sugestije budućim srednjoškolcima, a organizovane su i fokus grupe na kojima su učenici diskutovali o postojećim zanimanjima i deficitarnim stručnim profilima koji ne postoje u Bijeljini, a koji su potrebni poslodavcima.

Osim toga, učenici devetih razreda mogli su da pogledaju i kratki film koji promoviše deficitarna zanimanja. 

,,Steko (Steco) centar“  već nekoliko godina podržava Sajam srednjih škola i zanimanja.
-Podržavamo održavanje ovog sajma, on je dobar način da se osnovnoškolci usmjeravaju da izaberu ona zanimanja sa kojima će najlakše doći do radnog mjesta, odnosno, da se skrati put od završetka školovanja do pronalaženja odgovarajućeg zaposlenja. Naime, naša orijentacija je da mladim ljudima ukažemo na to šta mogu u budućnosti da rade, rekli su predstavnici ,,Steko centra“ dodavši da na ovom sajmu posebnu podršku pružaju Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin“ i građevinskom smjeru Srednje stručne škole u Janji.  
 
Glavna ideja sajma je prezentacija i promocija srednjih škola i zanimanja smjerova za koja se školuju učenici na području grada, a poseban naglasak je stavljen na deficitarna zanimanja. Na sajmu je predstavljeno više od 40 zanimanja iz šest srednjih škola, koliko ih ima na području grada Bijeljine, te preko 100 srednjoškolaca u ulozi izlagača koji su predstavili zanimanja za koja se mladi Bijeljinci mogu školovati.

Na posjetu sajmu, osnovne škole sa područja grada su, po unaprijed utvrđenom rasporedu, uputile učenike devetih razreda gdje su imali priliku da neposredno vide kako izgledaju zanimanja u praksi i da dobiju brojne informacije vezano za njihovo dalje školovanje. 

-Sajam srednjih škola i zanimanja je jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, jer na jednom mjestu u jednom trenutku okuplja sve srednje škole sa jednog lokaliteta, te na interesantan, interaktivan način prezentuje zanimanja koja osnovnoškolci mogu da upišu u svom gradu, rekao je Ante Jurić Marijanović ispred banjalučke nevladine organizacije ,,Novi dan“ i švajcarske  organizacije ,,Solidar Švise“. 

Šefica  Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović, koja je u ime gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića otvorila sajam, istakla je da je izbor srednje škole prva važnija odluka u životu mladih ljudi, te ovaj sajam, dugoročno gledano, doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti na području naše lokalne zajednice.



- Grad Bijeljina je opredijeljen da radi na održivom razvoju, u skladu sa Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja, a to znači da će nastaviti intenzivno da radi u partnerstvu sa svim nivoima vlasti, institucijama, privatnim i civilnim sektorom, akademskom zajednicom i građanima, u skladu sa strateškim dokumentima, potrebama i zahtjevima građana, kako bismo djelovali u skladu sa dugoročnim opredjeljenjem i vizijom grada i postali ,,Grad budućnosti“ do 2030. godine, istakla je Ankica Todorović.

Portal Semberija INFO - M. Rešidović
Foto - I. Gutić