Mirisni sapuni kao biznis :: Semberija INFO ::

 

Mirisni sapuni kao biznis


Vanja Draganović, diplomirani pravnik na Fakultetu za bezbjednost, bez posla, i Nihada Nina Mujkanović, prosvjetni radnik, obje iz Bijeljine, prije nekoliko mjeseci započele su neobičan biznis, proizvodnju mirisnih sapuna. U želji da budu u svemu originalne, svoj mali privatni biznis nazvale su „Safunić  - hend made by Nina i Vanja“, oponašajući izgovor za sapun baka i nana koje su nekada mirisne male sapune koristile kao kozmetičko sredstvo za uljepšavanje i njegu lica.
Nina Mujkanović kaže da za proizvodnju mirisnih sapuna koriste prirodne sirovine, kozje mlijeko, maslinovo ulje, lavandu, ruzmarin, cimet, narandžu i druge prirodne sastojke.
„ Učile smo od drugih, od naših starih baka i nana, ali smo puno toga saznavale i uz pomoć interneta. Ovo je za mene jedan vid dopunske djelatnosti, jer radim u prosvjeti. Za nas je ovo predstavljalo veliki izazov. Željele smo se oprobati u proizvodnji neobičnih ukrasnih sapuna koji mogu poslužiti za njegu kože, ali i kao dekorativni predmeti. Krenule smo sa ovim poslom u februaru ove godine. Neophodna nam je pomoć i podrška lokalne zajednice i drugih institucija, jer, ukoliko bismo željele ući u neki ozbiljniji posao, za opremu i mašine treba izdvojiti puno novca“, kaže Nina Mujkanović.
Vanja Draganović kaže da su proizvodnju sapuna bazirale na nekim starinskim postupcima, učeći puno od starijih.
„ Proizvodimo sapune po želji kupaca i onih koji ih naručuju, za vjenčanja, za rođendane, za neke proslave i godišnjice. Pokušavamo da spojimo ljekovitu i dekorativnu komponentu naših proizvoda i u tome za sada uspijevamo. Posjetili smo nekoliko sajmova i gdje god smo se pojavile, izazvale smo veliko interesovanje sa svojim sapunima“, kaže Vanja, ističući da bi za neki ozbiljniji poslovni poduhvat trebalo investirati značajna sredstva, kako za opremu i mašine, tako i za poslovni prostor u kome bi proizvodile i izlagale svoje proizvode. Ovako, za sada je njihova neobična poslovna ideja svedena na nivo kućne radinosti.
 
Lj.Lj.