Vijek od oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu :: Semberija INFO ::

 

Vijek od oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu


Predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje 100-godišnjice oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu koje je bilo 10. novembra 1918. godine protonamjesnik Vaso J. Popović, pravoslavni vojni sveštenik  najavio je niz svečanosti.


 
​U spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ sa početkom u 11 časova planiran je parastos kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, srpskim dobrovoljcima i poginulim, umrlim i nestalim srpskim vojnicima u Velikom ratu (1914-1918), te svečano otvaranje stalne muzejske postavke u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, Srpske pravoslavne crkve, koja trajno svjedoči o vojnoj tradiciji srpskog naroda i čuva uspomenu na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (1992-1995).
 Na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, u centru grada, u 12 časova je počasna paljba u čast i spomen vojnika i vojskovođa Velikog rata (1914-1918) i polaganje vijenaca.
U Centru za kulturu „Semberija“ 13 časova biće pripremljena multimedijalna izložba pod nazivom  „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“.