Osvijetljena katolička crkva u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Osvijetljena katolička crkva u Bijeljini


Praznik Svetog Luke 18. oktobra bio je istorijski i radosni trenutak za Župu Prečistog Srca Marijina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u Bijeljini, gdje je dovedena struja.

Nakon punih 132 godine, koliko ima od kada je ovaj objekat sagrađen, prvi put je osvijetljen na opštu radost za ovu malu župnu zajednicu, ali i za stanovnike Bijeljine .

Postavljanje rasvjete finansirala je Gradska uprava grada Bijeljina, a ostatak radova koji su u toku biće pokriven humanitarnim donacijama, jer ostalo je još dosta posla da bi se ovoj staroj građevini vratio dostojanstveni izgled hrama u kojem se mole i katolički i pravoslavni vjernici.

“Do sada je urađena fasada, promjenjen krov, presječena vlaga, urađene staze i odvodi oko crkve, postavljen novi priključak električne enrgije, a uz pomoć dobročinitelja i grada Bijeljina, radove planiramo nastaviti i u unutrašnjosti crkve. Kad se sve to završi, potrebno je uraditi i ogradu”, rekao je župnik Andrej Lukanović.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku u novembru 2015. da „Graditeljsku cjelinu – Crkva Prečistoga Srca Marijina i župni ured u Bijeljini“ proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

​Izvor: Info Bijeljina