KOŠARKAŠKI KLUB FENIX BASKET: BESPLATNI TRENINZI ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU :: Semberija INFO ::

 

KOŠARKAŠKI KLUB FENIX BASKET: BESPLATNI TRENINZI ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU


Košarkaški klub „Fenix Basket“, među prvima u Bijeljini, počeo je organizovati besplatne treninge za djecu s poteškoćama u razvoju. Na prvi trening večeras, u fiskulturnoj sali MUP-a (ulaz kod CIPS-a), došlo je petnaestak dječaka i djevojčica. Predviđeno je da besplatni treninzi traju tokom cijele godine.

Branimir Đokić, predsjednik Košarkaškog kluba „ Fenix Basket“ kaže da ideja o organizovanju besplatnih treninga za djecu s poteškoćama u razvoju odavno postoji , ali da je postojao problem sa prostorom za treniranje.
„Potpisali smo sporazum sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o poslovno – tehničkoj saradnji i konačno smo dobili adekvatan prostor za treniranje. Petkom će biti rezervisan termin za organizovanje treninga sa djecom s poteškoćama u razvoju. Naši treneri će, praktično, u narednih dvanaest godina biti u prilici da rade sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju. Pozivamo i ostale krubove i udruženja da se uključe u ovu akciju, ali i društveno odgovorne pojedince i kompanije, da malo pogledaju ovu djecu i da ih obraduju nekom sportskom opremom. Ideja, dakle, odavno postoji i mi smo sada srećni što je došlo do njene realizacije. Na prvi trening je došlo petnaestak djevojčica i dječaka, tako da smo prvim treningom ostvarili svoj cilj. Uputili smo poziv humanitarnim udruženjima da nam pomognu oko animiranja djece. Na tome im se ovom prilikom zahvaljujemo. Naši edukovani treneri će raditi s djecom. U početku će nam biti neophodna i saradnja sa roditeljima, kako bismo mogli utvrditi o kom stepenu teškoća u razvoju kod djece je riječ. Nakon toga će naši treneri moći maksimalno da im se posvete“, kaže Đokić, ističući da treninzi  počinju vježbama zagrijavanja, vježbama oblikovanja ili istezanja, dok se ostatak treninga odnosi na igru s loptom, ali i na razvijanje motoričkih sposobnosti i na sve ono što će djecu učiniti srećnim i zadovoljnim. Ozbiljan program i plan rada uslijediće, kaže Branimir Đokić, kada  treneri bolje upoznaju djecu.

„Mi nismo i ne tražimo bilo kakvu finansijsku podršku za ove treninge. Zahvaljujemo MUP- u koji nam je ustupio termin. Naši treneri će znati da na pravi način  pomognu ovoj djeci“, kaže Đokić.

Radmila Simić, predsjednica Humanitarnog udruženja žena „Arta“  kaže da je „Fenix Basket“ klub napravio odličan potez i divan gest, jer će ovakvi treninzi za djecu sa poteškoćama u razvoju puno značiti, u smislu rekreacije i zajedničkog druženja.

Sanja Stojanović, majka dječaka s dijagnostifikovanom cerebralnom paralizom, starog četiri i po godine, zahvalila se Klubu „Fenix Basket“ na ovom potezu, istakavši da ovakvih treninga za djecu sa poteškoćama u razvoju trenutno nema u Bijeljini.

Košarkaški klub „Fenix Basket“ postoji već sedam godina i okuplja oko dvije stotine djevojčica i dječaka. U februaru je organizovan „Mjesec besplatne košarke“  gdje učenici prvog i drugog razreda mogu besplatno trenirati.

portal Semberija info (Lj. Ljubojević)