Policijska uprava Bijeljina: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti


 Stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina je zadovoljavajuće, jer nema neriješenih teških krivičnih djela. Za devet mjeseci na području naše uprave evidentirano je ukupno 783 krivična djela, a što je za 37 krivičnih  djela manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je Žarko Ćosić, načelnik Policijske uprave Bijeljina na redovnoj konferenciji za štampu u prostorijama Uprave.
 
  „Stanje bezbjednosti u drugim statističkim pokazateljima ukazuje na tendenciju pada krivičnih djela za oko 5% , a smanjen je broj prekršaja javnog reda i mira za 15% , tako da se stanje bezbjednosti može ocijeniti kao zadovoljavajuće“.
 
  Ćosić je istakao da, od evidentiranih 783 krivičnih djela, 640  otpada na krivična djela opšteg kriminaliteta, 56 krivičnih djela se odnose na privredni kriminalitet, 44 krivična  djela na zloupotrebu opojnih droga i 38 krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja.
Ćosić se osvrnuo i na problem ilegalnih migranata, te istakao da su  problemi oko ulaska ilegalnih migranata iz susjednih zemalja na ovo područje  konstantno prisutni, ali  da policija radi na rješavanju i zaštiti imovine i građana Republike Srpske i da nema evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili migranti. 
 „U avgustu je pronađeno 637 ilegalnih migranata, u septembru  244 , što znači da je manji broj migranata zabilježen na našem području. U prvih devet mjeseci tekuće godine,  pronađeno je i kontrolisano 1.371 ilegalnih migranata, a najveći broj pronađenih migranata je iz Pakistana, zatim Alžira, Irana, Avganistana, Iraka. U šest  slučajeva nije se  mogla utvrditi zemlja porijekla.
 
Darko Kovrlija, načelnik Sektora kriminalističke  policije, istakao je da su policijski službenici PU Bijeljina u proteklih devet mjeseci evidentirali 640 krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima su podnijeli 584 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu  protiv 525 lica, od čega je 127 povratnika u izvršenju krivičnih djela i 21  maloljetni počinilac krivičnih djela.
 
Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi  oko 71%.
 
 U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u izvještajnom periodu,  otkriveno je 44 krivična   djela, a podnesena su  31  izvještaja protiv  38 lica.
 
  U  izvještajnom periodu u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 56 krivičnih djela, a  za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta podneseno je 40  izvještaja  protiv 59  lica.
 
          Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je u izvještajom periodu , na području PU Bijeljina, evidentirano 391 narušavanja javnog reda i mira. U ovoj oblasti evidentirano je 537 prekršaja i 513 počinilaca prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, 122 su počinili povratnici u činjenju prekršaja, a evidentirano je i 17 maloljetnih počinioca prekršaja.
Najviše prekršaja počinjeno je radnim danima, a najčešći uzrok je alkohol, međukomšijska i slična netrpeljivost i neriješeni imovinsko-pravni odnosi.
 
Inspektor Sektora policije Knežević,  istakao da je u  izvještajnom periodu evidentirano 865 saobraćajnih nezgoda, od čega 13 nezgoda sa poginulim licima. U navedenim saobraćajnim nezgodama nastradalo je 313 lica, od čega 14 smrtno, 65 je teško povrijeđeno, a 234 je lakše povrijeđeno..
 
Najčešći uzroci ovih saobraćajnih nezgoda su bili nepropisno izvođenje radnje sa vozilom u saobraćaju i neprilagođena brzina uslovima  puta. Najviše saobraćajnih nezgoda se dogodilo u naseljenom mjestu (806) i to u ulici ili naselju (421).
 
Lj.Lj.