Bijeljina u programu smanjenja rizika od katastrofa :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina u programu smanjenja rizika od katastrofa


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisao je juče u Sarajevu Deklaraciju o smanjenju rizika od katastrofa u lokalnim zajednicama, kojom se potvrđuje učešće Bijeljine u Programu „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ vrijednom 8,4 miliona KM, a koji je podržan od strane Vlade Švajcarske i Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).



Nakon ceremonije potpisivanja Deklaracije, gradonačelnik Mićić je naglasio da će Gradska uprava nastaviti da radi na smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, odnosno katastrofa.

- Zbog blizine rijeka Save i Drine, Bijeljini najviše prijete poplave i zato činimo sve što je u našoj nadležnosti da zaštitimo Grad i stanovništvo od budućih nepogoda i tako izbjegnemo katastrofe poput onih koje su nas zadesile 2010. i 2014. godine. Među aktivnostima koje smo započeli je i izgradnja Centra za smanjenje rizika, površine više od 4.000 kvadrata, gdje će na jednom mjestu biti smještene sve službe u nadležnosti lokalne samouprave za smanjenje rizika i saniranje štete. Ovaj projekat ćemo kandidovati za sredstva koja su predviđena Programom za smanjenje rizika od katastrofa u BiH i vjerujemo da će nam dio sredstava za ovu namjenu biti odobren  - najavio je Mićić.



Pored finasijskih sredstava, Bijeljina će dobiti i softver DRAS (Delisting Risk Assessment Software – DRAS), za analizu rizika od katastrofa. Osnovni cilj ovog softvera je da naučne podatke o opasnostima (poplave i klizišta) učini dostupnim građanima, kako bi se povećala svijest o riziku od katastrofa, ali i omogućila brza računarska analiza i izrada prostornih procjena rizika. U prethodnom periodu, Grad je formirao i lokalnu platformu za smanjenje rizika od katastrofa čiji članovi će, između ostalog, prikupljati podatke o rizicima od elementarnih nepogoda i katastrofa i unositi ih u DARS.

Pored Bijeljine, u projektu „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ učestvovaće još devet lokalnih zajednica iz BiH, a cilj projekta je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u različitim sektorima: zaštita i spasavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, odnosno, zdravstvo i poljoprivreda.

Predviđeno je da ovaj višemilionski projekat, koji finasira Vlada Švajcarske, traje do 2022. godine, a sprovodiće ga agencije Ujedinjenih nacija - UNDP, UNICEF, UNESKO, UNFPA i FAO.

Grad Bijeljina