SASTANAK O NASTAVKU AKTIVNOSTI NA IZGRADNjI DRINSKOG NASIPA :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK O NASTAVKU AKTIVNOSTI NA IZGRADNjI DRINSKOG NASIPA


Predstavnici Gradske uprave grada Bijeljine, Javne ustanove ,,Vode Srpske“, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Mjesne zajednice Janja održali su sastanak  povodom aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa.
 
Sastanak su inicirali Vlada Republike Srpske i lokalna zajednica s ciljem iznalaženja konačnog rješenja i postizanja dogovora sa građanima Janje čije se parcele nalaze na dijelu trase drinskog nasipa.
 
Lokalna zajednica je zajedno sa Vladom Republike Srpske ocijenila da se ovaj nasip treba i mora izgraditi, kako bi se obezbijedila zaštita od poplava.
 
-Bijeljina je podložna poplavama, imali smo katastrofalne poplave 2010. i 2014. godine i mi smo u međuvremenu, za proteklih pet-šest godina, uradili nekoliko značajnih projekata: popravak savskog nasipa i regulacija odbrane od rijeke Save, a sada smo i na samom kraju završetka sve četiri faze regulacije rijeke Janje. Ono što je posebno bitno je da moramo završiti drinski nasip koji je jedini način potpune zaštite od poplava i grada Bijeljinjine i Janje, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić.
 
Kako ističe, cilj održavanja ovog, kao i prethodnih pet-šest sastanaka, je da se pronađe najbolje rješenje i postigne dogovor oko eksproprijacije zemljišta.
 
-Ovaj put smo, na prijedlog jednog broja građana Janje, pripremili nekoliko mogućih korekcija trase drinskog nasipa u naseljenom dijelu janje, od ušća rijeke janje, dijela samog naseljenog dijela Janje, pa do vodozahvata kanala, navodi Mićić izražavajući nadu da će doći do dogovora i mirnog rješenja pitanja eksproprijacije, te stvoriti uslove za da se nastave radovi na izgradnji drinskog nasipa.
 
Kako ističe, resorno ministarstvo i Vlada RS obezbijedili su dio sredstava za izgradnju nasipa, a Grad Bijeljina na računu ima 600.000 maraka za eksproprijaciju zemljišta.
 
-Zajedno s Vladom RS donijeli smo odluku da zemljište plaćamo po četiri marke po metru kvadratnom, s obzirom da je to zemljište među vikendicama i nije čisto poljoprivredno zemljište, pojašnjava Mićić.
 
Direktor Javnog preduzeća ,,Vode Srpske“ Miroslav Milovanović očekuje što skorije iznalaženje konačnog rješenja.
 
Na sastanku su i projektanti koji će obrazložiti detalje , a onda zajedno da vidimo koje je korekcije moguće uraditi, a koje su u skladu  sa zahtjevima struke i sa zahtjevima građana janje, kaže Milovanović.
 
Pomoćnik Ministra u resoru vodoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milan Gavrić  je rekao da je Svjetska banka produžila ugovor do kraja tekuće godine, te da je zbog toga nužno da se dogovor oko eksproprijacije postigne i počne sa radovima na nasipu.
-Lokalna zajednica mora da istraje na rješavanju imovinskih odnosa, kaže Gavrić.
 
Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja Azem Aletović kaže da su dostavljeni prijedlozi građana čije su parcele na trasi drinskog nasipa i ostaje da se vidi u kojoj mjeri će ti prijedlozi biti uvaženi.
 
-Naš prijedlog je da se produži parapetni zid, da se u jednom dijelu samo malo pomjeri sama trasa nasipa , a kod vodoustave da se otkupi jedna parcela, te da se na pravičan način nadoknadi zemljište njihovim vlasnicima, navodi Aletović koji kaže da je prvobitna cijena bila izuzetno niska, a riječ je o jako plodnom zemljištu, te zemljištu u vikend naselju gdje su dunum zemlje plaćali po 10.000 maraka.