Sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije o korona virusu: Nema razloga za paniku :: Semberija INFO ::

 

Sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije o korona virusu: Nema razloga za paniku


Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, osim toga što su usvojeni redovni operativni planovi zaštite od poplava, sprečavanja šumskih i požara na otvorenim površinama, te program aktivnosti u slučaju saniranja posljedica zemljotresa, raspravljano je i o potencijalnim opasnostima od virusa korona i mjerama zaštite stanovništva, izjavio je nakon sjednice komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić, naglasivši da će za opremanje karantina biti obezbijeđeni kreveti, zaštitne maske i zaštitna odijela, te da će na nivou grada sve službe biti spremne za izvršavanje eventualnih zadataka iz te oblasti.



“Informisani smo i o stanju na granici i u pograničnom području. Nemamo pritisak migranata, kao što je to bio slučaj u isto vrijeme prošle godine. Razgovarali smo i o izgradnji centra za smanjenje rizika i eliminisanje posljedica od poplava i drugih prirodnih katastrofana našem području.  Uključili smo se u projekat Evropske unije koja će finansirati izgradnju takvih centara na području RS i BiH”, istakao je Mićić.

Duško Milovanović, direktor Doma zdravlja Bijeljina izjavio je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije da nema mjesta za paniku i za brigu u vezi sa korona virusom.

“Preduzeli smo konkretne mjere, u skladu sa odlukama  Vlade RS, preporukama Ministarstva zdravlja i  socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo. Otvorili smo telefonsku liniju, broj 055/ 415 -250, koja je dostupna građanima 24 sata i sve informacije u vezi sa korona virusom i postupanjem mogu dobiti na ovaj telefonski broj. Na sajtu Doma zdravlja građani mogu pronaći osnovne preporuke,  kako da postupaju u slučaju bilo kakvih ozbiljnijih zdravstvenih promjena. Takva obavještenja smo postavili na objektima Doma zdravlja i sektorskih ambulanti. Organizovali smo rad Higijensko-epidemiološke službe u dvije smjene, donijeli smo interne procedure u vezi sa postupanjem, a izvršili smo i obuku svih zaposlenih u Domu zdravlja. Svi su dobili jasna uputstva kako da se ponašaju u konkretnim slučajevima.  Ostvarili smo koordinaciju sa bijeljinskom bolnicom i ostalim zdravstvenim ustanovama u regiji”, istakao je Milovanović, naglasivši da se trenutno petoro pacijenata nalazi pod epidemiološkim nadzorom u Bijeljini.

“Za sada ne očekujemo veću eskalaciju. Do sada su pod nadzorom bili ljudi koji su doputovali iz inostranstva, iz zemalja u kojima postoje žarišta korona virusa. Riječ je o ljudima koji nisu imali simptome, ali su bili pod nadzorom četrnaest dana. Važno je da pacijenti što više putem telefona traže informacije, te da se ne obraćaju lično zdravstvenim ustanovama. Što se tiče javnih skupova, sve sportske manifestacije se mogu održavati bez prirustva publike, a zabranjene su sve kulturne manifestacije, kao što su koncerti, pozorišne predstave”, istakao je doktor Milovanović.

Doktorka Nela Mitrović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja bijeljinske bolnice “Sveti vračevi” izjavila je da je Bolnica pripremila karantinski prostor kapaciteta 30 kreveta, te da je vojska obećala krevete, a Gradska uprava posteljine. 

“Dobićemo jednokratne maske i ogrtače, ali vodootporne ogrtače nemamo i tu pomoć očekujemo iz Banjaluke. Imamo četiri respiratora, imamo infektologa koji je pripravan dvadeset četiri sata dnevno. Od dezinfekcionih sredstava imamo ultravioletne lampe, etil – alkohol, što je navedeno i u preporukama Instituta za javno zdravlje. Obezbijedili smo  i nekoliko testova, a indikacije za testiranje pacijenta postavlja isključivo infektolog. Testovi se šalju u Banjaluku i u roku od tri do četiri dana dobijaju se rezultati”, istakla je doktorka Nela Mitrović.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević