BIJELjINA: Gradski štab za vanredne situacije - Oštrije mjere zaštite u borbi protiv virusa korona :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Gradski štab za vanredne situacije - Oštrije mjere zaštite u borbi protiv virusa korona


U Bijeljini nema oboljelih od virusa korona. Trenutno je 136 osoba pod nadzorom, a jedna osoba je u izolaciji. Osobe koje su pod nadzorom i borave u svojim kućama i stanovima dužni su da se redovno javljaju svojim ljekarima, izjavio je gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić nakon današnje sjednice štaba.



„Mi smo danas donijeli odluku o zabrani rada svih ugostiteljskih objekata, osim prodajnih objekata koji se bave prodajom prehrambenih artikala. Kao pogranični grad, sa više graničnih prelaza u blizini, dogovorili smo se da strogo vodimo računa o onima koji dolaze iz inostranstva. Od jutros su na graničnim prelazima i sanitarni inspektori koji takve putnike upućuju na to da se obavezno jave domovima zdravlja koji će dalje odlučiti o kućnom ili stacionarnom nadzoru takvih osoba. Za provođenje tih odluka i njihovu kontrolu biće zadužena redovna policija“, istakao je gradonačelnik Mićić, najavivši i postavljanje stacionara na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most, tako da će i Gradska komunalna policija pomoći oko rada tih stacionara. 

Milica Lovrić, direktor bijeljinske bolnice „Sveti varčevi“ potvrdila ja da u Bijeljini do sada nema registrovanih pacijenata sa Covid 19, istakavši da građani obavezno treba da pojačaju mjere lične higijene kako bi se presjeklo potencijalno širenje infekcije.

„Prva karika u javljanju pacijenata nadležnim zdravstvenim ustanovama je javljanje putem telefona nadležnom Domu zdravlja. Osobe koje su došle sa zaraženog područja treba da obavijeste svog porodičnog ljekara o svom zdravstvenom stanju. Doktori će na osnovu kliničkog stanja i simptomatologije obaviti pregled, pozvati infektologa koji će odlučiti o testiranju takvog pacijenta. Bijeljinska bolnica ima dovoljno testova, ali se testiranje obavlja samo kod pacijenata kod kojih se utvrdi određena simptomatologija, uz isključivu indikaciju koja postavlja infektolog. Ne možemo slijediti želje stanovništva. Bijeljinska bolnica ima dovoljno medicinske opreme za liječenje ovakvih pacijenata, imamo zaštitnu opremu za zaposlene. 

Ipak, ovim putem apelujem na medije da timski rade sa zdravstvenim radnicima koji su prvi na braniku zaštite zdravlja u ovakvim situacijama. Svi treba odgovorno da obavljaju svoj posao, a ljekarima treba omogućiti da i oni obavljaju svoj posao“, istakla je doktorka Lovrić. 

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević