U BIJELjINI STROGE MJERE PREVENCIJE :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI STROGE MJERE PREVENCIJE


Mjerama za sprečavanje širenja virusa korona u Bijeljini je do daljeg zabranjen rad ugostiteljskim objektima svih kategorija, trgovinama, uslužnim djelatnostima, svadbenim salonima, fitnes centrima, dječijim igraonicama i pijacama u zatvorenom prostoru. Rad trgovina prehrane, robe široke potrošnje, stočne hrane i apoteka ograničen je od 7 do 18 časova, kao i rad trgovačkim centrima. Iz ove naredbe izuzeta je taksi služba, kao i benzinske pumpe koje mogu raditi bez ograničenja kada je riječ o prodajama goriva i drugih naftnih derivata, sa ograničenjem za prodajni objekat od 7 do 18 časova. Isto radno vrijeme propisano je i dragstorima u gradu, kao i onima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača. U Štaba za vanredne situacije Bijeljina navodi se da je rad i u ovim uslovima neophodno organizovati tako da se ograniči broj ljudi koji istovremeno mogu biti prisutni u zatvorenom prodajnom prostoru i uz regulisanje tog broja na ulazu. Ispred blagajni potrebno je označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra i u zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekta i mjere dezinfekcije i povišene higijene. Javne kuhinje mogu da rade preko šaltera, bez usluživanja u objektima, a dostava životnih namirnica dozvoljena je od 7 do 18 časova za subjekte koji su registrovani za obavljanje te djelatnosti, uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti koje će kontrolisti nadležni organi. Hoteli, moteli i hosteli mogu pružati usluge samo za svoje goste.

​Gradska uprava Bijeljine je organizovala rad sa minimalnim brojem potrebnih izvršilaca na licu mjesta, a na ulazu u sve službene prostorije Gradske uprave koje pružaju usluge građanima, ograničen je broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama. Uz preduzimanje mjera dezinfekcije i povišene higijene, isti način rada primjenjuje se u svim gradskim ustanovama i preduzećima, osim Doma zdravlja koji je takpđe organizuje rad po usaglašenim preporukama i zaključcima sa resornim ministarstvom i organizovati se za pružanje zdravstvene zaštite primarno osobama koje mogu biti zaražene virusom korona. Prioritretno i bez zadrške sprovodiće se mjere anketiranja lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima, sa predlaganjem kućne izolacije za sve osobe prvog kontakta i organizovati bez prekida službu javljanja, davanja odgovora i usluge licima koja će se javljati zbog ulaska u zemlju na graničnim prelazima.

Za sprovođenje naredbe zaduženi su gradsko Odjeljenje za inspekcijske poslove - gradski zdravstveni inspektor i Odjeljenje komunalne policije. Odjeljenje komunalne policije zaduženo je i da, u slučaju potrebe, pruži svu neophodnu pomoć prilikom uspostavljanja karantina na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most. Službenici Policijske uprave Bijeljina zaduženi su da obezbijede kontrolu da li su lica kojima je Granična policija rješenjem naložila da se jave u Dom zdravlja Bijeljina to i učinila, odnosno da li su ta lica ispoštovala uputstva Doma zdravlja Bijeljina. Za nepostupanje po naredbama, najavljena je primjena zakonskih kaznenih odredaba.