Posjeta vojne delegacije hramu Svetog mučenika kneza Lazara :: Semberija INFO ::

 

Posjeta vojne delegacije hramu Svetog mučenika kneza Lazara


Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ posjetila je komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni generala Marti Bissell, upalila svijeću i odala počast svim poginulim vojnicima koji su se borili za slobodu i mir. Brigadni general Marti Bissell je u obraćanju rekla da nije samo “vojnik po strategiji, već je i unuka, kćerka, supruga i majka vojnika”.

-Upravo zbog toga u potpunosti shvatam žrtvu koju vojnici podnose u odbrani slobode i ono što rade da bi se očuvao mir. Hvala vam što održavate sjećanje na one koji su svoje živote dali za slobodu i mir i želim svima da žive u miru i harmoniji”, rekla je general Bissell. Vojni sveštenik Vaso Popović zahvalio se na posjeti i istakao da je ovo jedinstven slučaj da se u pravoslavnom hramu obrate vojna lica.

-Hram koji je posjetila delegacija NATO štaba i 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH je hram koji čuva uspomenu na sve hrabre vojnike, podooficire, oficire i sve druge koji su hrabro postradali na dužosti, svjesni da u tim situacijama dajući svoj život, štite druge živote. Ovaj hram, koji je ujedno i vojni muzej, podsjeća na važnost života, mira, slobode i zajedništva na ovoj planeti, rekao je vojni sveštenik Popović.