ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, ALI MORAMO BITI MAKSIMALNO OPREZNI! :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, ALI MORAMO BITI MAKSIMALNO OPREZNI!


Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije jedan od zaključaka da se vrši pooštrena kontrola kućne izolacije, jer je primijećeno da se određeni broj lica ne pridržava neophodnih mjera i postupaka u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

-Najveća opasnost za potencijalno širenje zaraze su lica koja dolaze iz inostranstva, jer jedan broj njih ne poštuju i ne postupaju po odlukama koje su donesene. Apelujemo na njihovu samoodgovornost, da poštuju odluke, preporuke i što je najvažnije da znaju, poštujući ove odluke čuvaju svoje zdravlje i zdravlje njihovih najbližih, a samim tim i ostalih građana, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić. On je naglasio da će spisak lica koja ulaze na ovo područje, sa graničnih prelaza biti dostavljani i Dom zdravlja, Policijsku upravu i Komunalnu policiju.

- Na ovaj način ćemo na osnovu rješenja o izolaciji, moći adekvatno kontrolisati da li osoba poštuje uputstva i preporuke. Kad bi bilo dovoljno samokontrole i samoodgovornosti, sve bi bilo lakše, ali, prema informacijama sa terena imamo lica koja se oglušuju na rješenja. Stoga uvodimo pooštrene mjere kontrole, a primjenjivaće se i kaznene odredbe. Takođe, postoje i lica koja su na ovaj prostor došli sa nekih drugih graničnih prelaza, a ne sa Rače i Pavlović mosta, a koji takođe ne poštuju odluke. U ovom slučaju  molimo i naše građane, da ukoliko znaju za te slučajeve, da prijave na broj policije (122), koja će izvršiti kontrolu“, naglasio je Mićić i istakao da, bez obzira na ove probleme sa nesavjesnim licima, još uvijek nema registrovanih oboljelih lica.

-To nas raduje, jer smo rubna opština i bilo bi dobro da i u narednim danima imamo samo dobre vijesti o ovoj situaciji. Da bi bilo tako, moramo ozbiljno shvatiti situaciji, ponašati se samoodgovorno i disciplinovano, jer to je jedini način da očuvamo stanje stabilnim“, rekao je Mićić. On je dodao da su, prateći situaciju, odobrili rad stovarištima građevinskom materijalča kako bi građevinske firme mogle raditi, da mogu raditi auto mehaničarske radnje,te  auto perionice. Po pitanju kućne dostave hrane, uz stroge mjere zaštite, dozvoliće se rad ugostiteljskim objektima koji imaju registrovan ketering.

-Za osobe koja nisu u stanju da obave kupovinu, mislim na stara lica na području naše opštine i lica koja nemaju finansijskih sredstava, sa predstavnicima mjesnih zajednica ćemo naći način kako da im pomognemo, dostavimo hranu, ljekove i ostalo što im je potrebno“, rekao je Mićić i još apednom apelovao na građane da poštuju mjere i odluke Štaba za vanredne siruacije i mjere Vlade RS. Direktor  Doma zdravlja dr Duško Milovanović je rekao da je neophodno pojačati koordinaciju između inspekcijskih organa na graničnim prelazima, kako bi se blagoremeno dostavljali spiskovi lica sa rješenjima za samoiozolaciju, kako bi se lakše kontrolisale koje treba da se nalaze u samoizolaciji.

-Dogovoreno je da se pored komunalne policije u kontrolu uključe i pripadnici MUP RS, što bi trebalo doprinjeti da se ovaj problem riješi. Ukoliko se konstatuje da se osoba ne pridrtžava uputstava, biće sankcionisana u skaldu sa zakonom. Ovo radimo sa ciljem da zaštitimo naše stanovništvo od potencijalnog širenja epidemije.Apelujem na stanovništvo da se pridržavaju uputstava, jer samo tako možemo da se borimo protiv ove novonastale situacije“, rekao je dr Milovanović. Apelu se pridružila i v.d. direktor bolnice dr Milica Lovrić naglasivši da je neophodno pojačati mjere lične higijene i poštovati savjete ljekara.

-Za sada na našem području nemamo ni jednog pacijenta registrovanog sa COVID 19, a dalja epidemiološka situacija zavisi od svih nas. Moramo povećati samosvijest i samodisciplinu, jer na taj način se timski borimo sa korona virusom“, rekla je dr Lovrić. Na sjednici Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina, rečeno je da je na dan 18. marta, na Rači izdato 853, a na Pavlovića mostu 93 rješenja o samoizolaciji.