Obilježen Svjetski dan romskog jezika :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Svjetski dan romskog jezika


U Bijeljini je danas obilježen Svjetski dan romskog jezika, u okviru kog su organizovani ulična akcija dijeljenja letaka o romskom jeziku, okrugli sto i izložba na ovu temu.
Organizator ovog događaja je Udruženje žena „Romkinja“ u saradnji sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ i Gradskom upravom Bijeljina, odnosno Kancelarijom za nacionalne manjine, a uz podršku TRAG Fondacije.
- Zadovoljstvo mi je što smo organizovali ovaj događaj, koji je pokazatelj da se u Bijeljini različitosti poštuju i da svi građani njeguju svoju kulturu i tradiciju - istakao je predsjednik Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Dragan Joković, dodajući da će ovo Udruženje nastaviti sa aktivnostima s ciljem da se ovaj jezik uvede i u škole koje pohađaju romska djeca.
Predsjednik Udruženja žena „Romkinja“ Sabira Hašimović je navela da se u Bijeljini govori i romski jezik, te je na romskom jeziku uputila čestitku svim građanima povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.
- Sretan vam praznik romskog jezika, gdje god da ste pričajte romski, širom Evrope, bez obzira gdje se nalazite - poručila je Hašimovićeva na romskom.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je naveo da je romska nacionalna manjina najbrojnija u Gradu.
- Pomažemo im u oblasti obrazovanja, finansiranjem užine za đake u osnovnim školama. Takođe, izdvajaju se i sredstva za podršku rada udruženja, nabavku novogodišnjih paketića, kao i jednokratne pomoći - pojasnio je Mićić, podsjećajući  da se u Bijeljini realizuju i projekti koji podstiču samozapošljavanje Roma, kao što je projekat plastenika u Fincovom salašu, čiji cilj je da se zaposli što više Roma.
Ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je i 50.000 KM za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih romskih porodica, dok je u narednom periodu planirano još oko 190.000 KM za izgradnju dvije stambene zgrade za ove porodice, a za istu namjenu ove godine je sufinansirano i stambeno zbrinjavanje romskih porodica preko projekta sa „Karitasom“.
Svjetski dan romskog jezika prvi put je obilježen 5. novembra 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruženja za unapređenje obrazovanja Roma uHrvatskoj „Kali Sara“. Tada je u Zagrebu održan i prvi simpozijum o romskom jeziku i tom prilikom su učesnici iz cijelog svijeta, među kojima su bili i predstavnici Međunarodne unije Roma, donijeli Povelju i Deklaraciju povodom Svjetskog dana romskog jezika. Ovom Poveljom cjelokupna svjetska javnost je pozvana da se uključi u inicijativu popularizacije romskog jezika, očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, obrazovanja i opismenjavanja Roma.
Sedmog novembra 2015. godine Opšta skupština Uneskoa proglasila je 5. novembar za Svjetski dan romskog jezika.

Izvor: Grad Bijeljina