POČELA PODJELA SJEMENSKOG MATERIJALA ZA MALE POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE :: Semberija INFO ::

 

POČELA PODJELA SJEMENSKOG MATERIJALA ZA MALE POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE


Foto: Semberija info (B.Milošević)
Ministarstvo poljoprivrede u Vladi RS počelo je danas podjelu paketa sjemenskog materijala za male poljoprivredne proizvođače u Semberiji. Ukupno će biti podijeljeno 539 paketa za proljećnu sjetvu, sjemenskog krompira, luka, pasulja, te vještačkih đubriva za zasijavanje pojedinačnih parcela površine oko 500 metara kvadratnih. Za ovu podjelu bilo je prijavljeno ukupno oko 700 zainteresovanih malih poljoprivrednika.

Prisustvujući podjeli paketa, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio se resornom ministarstvu na ovoj pomoći, te preduzeću „Poljooprema“ koje je omogućilo da se u njihovom skladišnom prostoru podijeli ovaj sjetveni materijal.

„ Osim ove pomoći, nastojaćemo da kroz Agrarni fond grada Bijeljina pomognemo poljoprivrednicima. Najvjerovatnije ćemo, uz već planiranih milion maraka, izdvojiti još oko 500.000 KM za pomoć poljoprivrednicima u novonastalim uslovima izražene epidemije virusa korona. Paket sjetvenog materijala, vrijednosti oko 252 KM, dobro će doći malim poljoprivrednicima“, izjavio je gradonačelnik Mićić.
 

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj izjavio je da će  u Republici Srpskoj biti podijeljeno oko 9.000 paketa sjemenskog materijala, ukupne vrijednosti oko dva miliona KM.

„ U regiji Semberije biće podijeljeno oko 1.700 paketa. Ovo je pomoć za male poljoprivrednike koji će sada biti u prilici da zasiju svoje male bašte, površine oko pola dunuma. Ovo je teško vrijeme i zbog toga ovakva pomoć puno znači poljoprivrednicima. Uskoro će resorno ministarstvo početi vršiti i podjelu sjemena soje, po principu da polovinu troškova snosti ministarstvo, polovinu proizvođači. I to će biti jedan vid pomoći farmerima oko obezbjeđenja hrane za stoku. Trenutno imamo dovoljno zaliha pšenice, mesa, mesnih prerađevina, tako da nema bojazni da će nastupiti nestašice. Dva puta nedjeljno provjeravamo stanje zaliha kod mlinara i mesoprerađivača“, izjavio je Maletić.

Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resonom ministarstvu  izjavio je da su se u akciju podjele paketa uključile i neke lokalne zajednice, te je pripremljeno više od 10.000 paketa.

„Svaki paket sadrži sjeme sa deset vrsta različitog povrća, rasad, tri vrste đubriva i prskalicu. Ovo je dovoljno za potrebe malih domaćinstava koja obrađuju manje parcele“, kaže Mitrović.

Stojan Živković iz Suvog Polja kaže da obrađuje jedan hektar, te da mu je svaka pomoć u ovom trenutku dobro došla, kao i drugima koji teško žive u uslovima pandemije virusa korona.
 

„Sijem kukuruz i povrće za vlastite potrebe. Živim u petočlanom domaćinstvu. Imam i šestoro unučadi. Bavim se svim i svačim, da bih preživio“, kaže Stojan Živković.

Svetlana Tadić iz Amajlija kaže da je već dobijala plasteničku donaciju, te će joj i ovaj sjemenski materijal pomoći da zasije dva dunuma zemljišta na svom imanju.

Semberija info (Lj.Ljubojević)