BIJELjINSKA TRANSFUZIJA: TRENUTNO NAJVEĆE POTREBE ZA NULTA POZITIVNOM I NULTA NEGATIVNOM KRVNOM GRUPOM :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA TRANSFUZIJA: TRENUTNO NAJVEĆE POTREBE ZA NULTA POZITIVNOM I NULTA NEGATIVNOM KRVNOM GRUPOM


Zbog povećanih potreba, hitno su potrebni davaoci nulta pozitivne i nulta negativne krvne grupe, kažu u bijeljinskoj službi za trasfuziju.

Naime, ova služba se u početku pandemije virusa korona obratila svojim redovnim davaocima, kao i onim građanima koji to žele da postanu, da ne dolaze u velikom broju, te da u situaciji nastaloj zbog  virusa korona neće upućivati nikakav pojačan poziv za davanje krvi.

-U to vrijeme bio je manji odziv davalaca krvi, ali bila je smanjena i potrošnja, a imali smo i više od jednomjesečne zalihe. Zato smo davaoce krvi zamolili da darivanje krvi ostave za kasnije, kada se za to ukaže potreba, pojašnjava načelnica Službe za transfuziju Snežana Gegić koja kaže da se potreba ukazala upravo sada.

Prema njenim riječima, tokom proteklog vikenda imali su izuzetno povećanu potražnju krvi.

-Imali smo pacijenta koji je sad za Vaskrs primio 21 dozu krvi, te drugog sa sedam, trećeg sa šest... Pacijenti su zbog krvarenja stresnog primali velike doze krvi, tako da su najveće zalihe potrošene, kaže doktorka Gegić koja naglašava da su zadovoljni što su pacijentima mogli da daju neophodnu krv i da su ti pacijenti živi i uspješno se oporavljaju.

Pored toga što jeza vrijeme Vaskršnjih praznika bila povećana potražnja krvi,  sada se ponovo vraća i operativni program, koji je bio obustavljen, tako da su potrebe transfuzije porasle.

-Apelujemo na davaoce grupa nulta pozitivne i nulta negativne grupe da dođu u našu službu, jer nam je to sada konkretna potreba, poziva Snežana Gegić koja upućuje poziv i svim drugim davaocima krvi da se vrate redovnom davanju ove dragocjene tečnosti naglašavajući da će biti potpuno  bezbijedni, jer poštuju sve proporuke zaštite, kako davalaca krvi, tako i osoblja koje radi.

Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina, a Služba za transfuziju radi svakim radnim danom od 7 do 14 časova.