ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: ZADOVOLjAVAJUĆA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: ZADOVOLjAVAJUĆA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA


Epidemiološka situacija na području Bijeljine i dalje je stabilna i nema  novoregistrovanih na COVID19, konstatovano je na sjednici Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina održanoj 2. maja, a građanima je upućena zahvalnost na samoodgovornosti i disciplini. Gradonačelnik Mićo Mićić je dodao da je na GP Rača prešlo 36 vozila, a na Pavlović mostu četiri.

-Tokom praznika izdato je 16 prekršajnih naloga za nepoštovanje zabrane kretanja, a 10 lica starijih od 65 godina prekrilo je takođe zabranu kretanja. Bitno je istaći da je tokom 1. maja poštovano i radno vrijeme, a sutra, 3. maja, niko neće raditi. Odluka je da samo mogu raditi dežurne apoteke, naravno, Služba Hitne pomoći, kao i pogrebna preduzeća. Policijski čas je i danas, 2. maja, kao i sutra, 3. maja, na snazi od 12 do 5 časova ujutro”, rekao je gradonačelnik Mići naglasio da se nada da će ovo biti jedna od posljednjih teških odluka.

-Podsjećam da je na snazi odluka o obaveznom nošenju maski i rukavica i da su uvedene kazne za kršenje iste. Naši građani su pokazali das u odgovorni, a svi zajedno imamo jedan cilj, da nam se ne dogodi da imamo novooboljelih”, rekao je Mićić. Zahvalnost građanima na poštovanju savjeta i mjera uputila je i v.d. direktor bolnice dr Milica Lovrić, a zahvalnost je uputila i medijima koji informišu građane o epidemiološkoj situaciji na osnovu validnih podataka.

-Epidemiološka situacija je pod kontrolom, prazan je i bolnički karantin, naša medicinska sestra koja se nalazi u Domu učenika je dobrog zdravstvenog stanja, iduće sedmice biće rađen i retest, a svi njeni kontakti su takođe negativni. Do sada je testirano ukupno 398 osoba, odnosno 460 sa retestiranjem”, rekla je dr Lovrić i dodala da se u bolničkoj izolaciji nalazi 18 osoba, a u kućnoj izolaciji osam. Rezultati koji su stigli, njih 15, takođe su negativni.

-Želim da obavijetim građane da u skladu sa preporukom resornom ministarstva, u narednim danima ćemo postepeno prelaziti na rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti uz poseban režim zakazivanja preko porodičnog ljekara uz obavezan anketni epidemiološki list koji ne smije biti stariji od tri dana. Sve mjere zaštite pacijenata i zdravstvenih radnika biće strogo poštovane, kao i do sada, dakle primjenom posebnog protokola rada”, rekla je dr Lovrić i naglasila da su uprkos epidemiji i vanrednoj situaciji, odjeljenja bijeljinske bolnice radila i rade.

-U porodilištu je u proteklom periodu rođeno oko 150 beba, obavljen je veliki broj intervencija u svim bolničkim odjeljenjima i ovim putem iztražavam zahvalnost zdravstvenim radnicima“, naglasila je dr Lovrić i istakla da je činjenica da su određeni specijalistički pregledi prolongirani, ali i da sve ono što je bilo neodložno i urađeno, jer za spašavanje ljudskih života, kako je rekla, “ nema čekanja”.

-Epidemiološka situacija jeste pod kontrolom, doći će do popuštanja mjera, ali to ne znači da je epidemija završena. Smatram das u naši građani disciplinovani i da su dobro informisani, te da nastavljamo svi zajedno da se držimo preporuka i savjeta, jer kao kliničar mogu reći, da ćemo se mi dugo “družiti” sa ovim virusom, te je neophodna lična odgovornost”, poručila je dr Lovrić. Direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanović podsjetio je da je trenutno pod epidemiološkim nadzorom 370 osoba, od kojih su 44 u OŠ “Vuk Karadžić”.

-Sve te osobe su bez tegoba, a ono što moram naglasiti je da se testiranje osoba u karantinu vrši po protokolo, odnosno, testiranje se vrši od sedmog do desetog dana. Dakle, sve osobe koje prelaze granicu, a sa našeg su područja, u obavezi su da nakon ljekarskog pregleda i izdavanja rješenja od republičke inspekcije, u pratnji policije budu doremljeni u karantin.Nakon dolaska, javljaju se medicinskoj ekipi koja popunjava medicinsku dokumentaciju, a potom se smještaju u karantin uz obavezu poštovanja kućnog reda”, rekao je dr Milovanović. On je dodao da se u karantinu 24 sata  nalazi medicinska ekipa koja je na usluzi osobama koje su smještene u karantin.

-Juče smo testirali 14 osoba iuzorci su upućeni u Institut za javno zdravstvo RS. Ukoliko uzorci budu negativni, postupa se kao i do sada, odnosno, osobe se otpuštaju u kućni karantin i pod nadzorom su još 14 dana”, rekao je dr Milovanović. On se takođe zahvalio građanima na pokazanoj spremnosti da poštuju savjete i preporuke.