BIJELjINA: Sistem za navodnjavanje prve godine besplatan :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Sistem za navodnjavanje prve godine besplatan


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, zajedno sa predstavnicima republičkog preduzeća „Vode“, obišli su danas pumpnu stanicu na kanalu „Stara Dašnica“ u Donjem Crnjelovu.

Pumpna stanica, kapaciteta deset pumpi, je izgrađena u okviru projekta navodnjavanja Semberije, kojim je predviđeno da se obuhvati  11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.



U prvoj fazi realizacije projekta, koja je u Donjem Crnjelovu završena 2019. godine, sistem navodnjavanja je izgrađen na površini od 511 hektara zemljišta.

- U ovoj godini gradimo sistem za 600 hektara poljoprivrednog zemljišta u Batkoviću, a uporedo se vrši rekonstrukcija kanala „Stara Dašnica“. Povećanjem profila, kanal će biti osposobljen da primi veću količinu vode koja iz Drine teče kroz gradsko područje i snabdijeva pumpnu stanicu potrebnom količinom vode. Rekonstrukcija kanala će biti završena za dva mjeseca, a izgradnja sistema za navodnjavanje u Batkoviću do septembra - najavio je Dragan Sarić, vlasnik preduzeća „Higra“ koje izvodi radove na ovom projektu.



Poljoprivredni proizvođači koji odluče da koriste ovaj sistem navodnjavanja na svojim njivama, imaće hidrante na koje će moći priključiti crijeva za vodu. Novoizgrađeni sistem za navodnjavanje znatno je isplativiji od sistema koji je podrazumijeva upotrebu motora za navodnjavanje koji rade na struju ili gorivo, i što ga više proizvođača bude koristilo, biće isplativiji.



Ministar Pašalić je najavio da će u ovoj godini Ministarstvo finansirati električnu energiju upotrebljenu za rad pumpi, kao i njihovo održavanje, tako da će korišćenje sistema za navodnjavanje poljoprivrednim proizvođačima biti potpuno besplatno.

Grad Bijeljina sufinansira projekat navodnjavanja u iznosu od 15 odsto, dok ostatak sredstava obezbjeđuje resorno Ministarstvo.

Grad Bijeljina